Bewoners moeten nog wennen aan anders afval inzamelen

‘Zowel bewoners als medewerkers van de gemeente moeten wennen aan het project Beter Afvalscheiden.’ Dat schrijft wethouder Denise Mulder (Maassluis Belang) in een als raadsinformatiebrief vermomd B en W besluit.

Chrit Wilshaus

Vijf maanden na de start van de nieuwe manier van afval inzamelen, ooit aangeduid als Omgekeerd Inzamelen, scheiden inwoners van de Vogelbuurt hun PMD-afval (plastic, metaal en drankkartons) goed. Tot die slotsom kwam de afvalcoach na controle van containers voordat ze geleegd werden. In cijfers en hoeveel besparing dat heeft opgeleverd is dat evenwel nog niet uit te drukken. Volgens Mulder was daar de tijd te kort voor en het aantal containers te gering.

Mini-containers

Beter Afvalscheiden ging half maart in de Vogelwijk van start. Daar kregen de bewoners van een laagbouwwoning mini-containers voor GFT (groente-, fruit-, en tuinafval), PMD en papier. Voor hun restafval konden de bewoners bij een ondergrondse container in hun buurt terecht. Voor hoogbouwbewoners werden nieuwe ondergrondse containers voor PMD geplaatst. De ervaringen hiermee zouden positief zijn.

Milieupas

Wethouder Mulder schrijft verder onder andere dat de uitgifte van PMD-containers bij laagbouwwoningen zonder problemen verliep. Verder hebben bewoners van deze woningen een (nieuwe) milieupas gekregen om de ondergrondse container voor restafval te kunnen gebruiken. Ook ontvingen bewoners een papiercontainer. Een enkeling weigerde die. Wellicht omdat deze inwoners hun oud papier en dito karton liever voor de verenigingen bestemmen die daar dan inkomsten uit hebben. De gemeente is volgens de portefeuillehouder overigens van plan met de verenigingen te spreken over de toekomstige situatie. Daarnaast kregen ook de bewoners van de hoogbouw een (nieuwe) milieupas voor de ondergrondse container voor restafval en de PMD-container bij hun flat. Er komen nog ondergrondse containers voor GFT-afval die ook alleen met een pasje gebruikt kunnen worden.

Uitleg en tips

De afvalcoach legt volgens Mulder contact met de inwoners die het afval niet op de juiste manier aanbieden en geeft ook uitleg en tips. Verder is hij op meerdere momenten in de wijk aanwezig geweest om vragen van inwoners te beantwoorden.

Coalitieakkoord

De raad stelde op 19 november 2019 het plan Beter Afvalscheiden vast. Op 18 mei 2021 stelde de volksvertegenwoordigers er ook een krediet voor beschikbaar. Echter, om Beter Afvalscheiden uit te kunnen voeren is het nodig om ondergrondse containers te plaatsen. Na startwijk de Vogelbuurt volgen de andere wijken. In het coalitieakkoord staat te lezen dat het college ernaar streeft om de landelijke doelstellingen voor afvalscheiding te behalen. Maar om dat doel te kunnen bereiken zal de hoeveelheid restafval drastisch moeten verminderen.