Parkeerdruk de Kade is van tijdelijke aard

Dat de parkeerdruk door bewoners van de Kade als hoog wordt ervaren, heeft er vooral mee te maken dat deze wijk nog in aanbouw is. Dat zei Matthijs den Deckere, stedenbouwkundige bij de gemeente Maassluis, onlangs bij een thema-avond.

Chrit Wilshaus

Daarbij ging het onder meer over de nota parkeernormen. Jurre van de Merwe zei te weten dat veel huishoudens op de Kade meer dan één auto bezitten. “Sommigen hebben er zelfs twee of drie.” Den Deckere reageerde dat de wijk nog niet af is en er nu nog overal busjes van aannemers staan. Daar reageerde Van de Merwe weer op met te stellen dat er ook al straten klaar zijn. Maar volgens Den Deckere zijn nog niet alle parkeerplaatsen gereed. Maar ook kinderen die nog noodgedwongen nog thuis wonen omdat zij geen woning kunnen vinden, zou een reden voor meer heilige koeien voor de deur kunnen zijn, vermoedt Den Deckere. “Extra maatregelen zijn daarom niet nodig, wel meer woningen.” Alles overziende stelde de stedenbouwkundige dat de actuele situatie niet maatgevend is.

Sociale huurwoning

De norm is dat parkeren gratis blijft in Maassluis en dat er ook een parkeernorm voor fietsen gehanteerd gaat worden. En dat houdt in dat ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten voor stallingsmogelijkheden zullen moeten gaan zorgen. Bij het gebruik van deelauto’s of andere alternatieve vervoersvormen door meerdere bewoners zou de parkeernorm naar beneden kunnen worden bijgesteld. In de parkeernota wordt voorgesteld de parkeernormen, afhankelijk van het deel van de stad, aan te passen. Dat wil zeggen: te verlagen. Zoals bij een vrijstaande woning van 2,1 naar 1,9, bij een rijtjeshuis van 1,7 naar 1,6 en bij een sociale huurwoning van 1,5 naar 1,1. Trudie Pasterkamp (Forum voor Maassluis-steunraadslid) plaatste bij die laatste aanpassing vraagtekens. Volgens haar bevindingen is de praktijk anders wat het autobezit van mensen met een sociale huurwoning betreft. Den Deckere nodige haar uit voor een gesprek om meer verduidelijking te geven over de gehanteerde cijfers en hoe die tot stand zijn gekomen. Overigens gaat het bij de parkeernorm om gemiddelden. Den Deckere benadrukte dat de raad altijd de mogelijkheid heeft om gemotiveerd van parkeernormen af te wijken.

Richard van Scherpenzeel (VVD) vroeg zich af of de parkeerdruk in omliggende wijken niet zal toenemen als die in bepaalde wijken wordt verlaagd. Maar de berekenaars zijn daar niet zo bang voor. Zo zou bijvoorbeeld het parkeerterrein bij winkelcentrum Koningshoek ook 's avonds en 's nachts door omwonenden benut kunnen worden omdat het dan zo goed als leegstaat.