D66: problemen met GO Sharing door ontbreken heldere afspraken

Een motie van D66 waarin het college werd opgeroepen om geen nieuwe afspraken met aanbieders van deelmobiliteit te maken, voordat een eerdere motie van deze partij over het bevorderen van deelmobiliteit is uitgevoerd, werd afgelopen dinsdagavond verworpen. Alleen D66 en Leefbaar Maessluys stemden voor.

Chrit Wilshaus

Iris Vrolijks (PvdA) vond de motie een te zwaar middel. Bovendien zou het volgens haar te veel tijd kosten om de motie uit te kunnen voeren omdat dan bijvoorbeeld ook zaken als de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) aangepast dienen te worden. “En al die tijd is er dan geen deelmobiliteit mogelijk”, aldus Vrolijks. Ook andere fracties zoals het CDA, GroenLinks en de VVD waren het daarmee eens.

Evaluatie eerste jaar

Eerder deze week had Jesse de Jong (D66) in het Actualiteitenhalfuur vragen gesteld over het besluit van deelscooteraanbieder GO Sharing om zich per direct terug te trekken uit Maassluis met als resultaat dat er geen aanbieder meer is van deelmobiliteit in de stad. Inmiddels is er wel een nieuwe aanbieder op het toneel verschenen. 

Ook wethouder Evers werd verrast door de brief van GO Sharing

De Jong wilde onder andere van het college weten wat voor afspraken daarmee gemaakt zijn? “En waarom is de raad daar nog niet over geïnformeerd?” Ook was De Jong benieuwd waarom het college de evaluatie van het eerste jaar GO Sharing niet met de raad heeft gedeeld? Hij en Richard van Scherpenzeel (VVD) hebben daar verschillende keren om gevraagd. Maar vooral was De Jong benieuwd naar het antwoord op de vraag waarom de gemeente nog geen regels heeft opgesteld voor aanbieders van deelmobiliteit? “Volgens mijn partij hebben we deze problemen omdat we geen heldere afspraken hebben gemaakt met de aanbieder. Uitvoering van de motie van vorig jaar had dat wellicht voorkomen.”

Geen contract gezien

Wethouder Sjef Evers (VVD) reageerde ook verrast te zijn door de brief van GO Sharing dat ze zich voorlopig terugtrekken uit Maassluis. "Ze hebben wel de mogelijkheid opengelaten na de winter terugkomen. Ik ga binnenkort met ze om tafel, net zoals ik nog om de tafel moet met andere mogelijke aanbieders van deelmobiliteit. Maar één ding is zeker: ik heb geen contract gezien waarmee ik ze kan verplichten om in Maassluis te blijven.” Verder zei de wethouder van plan te zijn te bespreken of samenwerking met andere (grote) steden misschien een oplossing zou kunnen zijn. Dick Snoeck (VVD) verzocht de portefeuillehouder aan GO Sharing te bespreken of bedrijfseconomische redenen ten grondslag lagen aan het besluit om uit Maassluis te vertrekken. Volgens Gary Bouwer (Leefbaar Maessluys) had Evers wel op de hoogte moeten zijn van het contract met GO Sharing. Omdat dit niet het geval is zit Maassluis volgens hem nu zonder deelmobiliteit.