Afbeelding
(Foto: pixabay)

Verkeerd ingestelde verkeerslichten oorzaak verkeerschaos

Algemeen

De verkeerschaos die onlangs in Maassluis ontstond na het afsluiten van de A20 wegens werkzaamheden aan de Blankenburgverbinding, had voorkomen kunnen worden.

Door Chrit Wilshaus

Althans, dat valt op te maken uit het antwoord dat wethouder Fred Voskamp (CDA) gaf op vragen daarover van Hans van der Burg (VSP). Die wist te vertellen dat de “enorme verkeerschaos zelfs tot gevaarlijke situaties heeft geleid.” Vooral op belangrijke verkeersknooppunten in de stad ging het volgens hem mis. Zoals bij de kruising Julianalaan/Laan 1940-1945. Maar ook bijvoorbeeld op de Vlaardingsedijk, de alternatieve route tijdens de afsluiting richting Vlaardingen. Of de portefeuillehouder op de hoogte was van die situaties en of daarover ook met de hulpdiensten contact was geweest? Van der Burg vroeg zich bovendien af of hulpdiensten er wel door hadden gekund bij een ongeval.

Hadden moeten controleren

De chaotische verkeerssituatie deed zich volgens Voskamp voor nadat de verkeersregelaars de vrijdagavond van de afsluiting weg waren gegaan. “Op het moment dat het rustiger was, hebben ze de verkeersregelinstallatie (VRI, red.) weer ingeschakeld maar dat hebben ze op een verkeerde manier gedaan, waardoor alle lichten op rood bleven staan. Op dat moment hadden ze natuurlijk moeten controleren of het inschakelen van de VRI succesvol was verlopen en of de lichten weer werkten zoals zou moeten. In dat geval was er niks aan de hand geweest.” Over het inzetten van verkeersregelaars tijdens wegafsluitingen van de A20 zijn tussen gemeenten, Rijkswaterstaat en BAAK, het bouwconsortium verantwoordelijk voor de realisatie van de Blankenburgverbinding, volgens de wethouder afspraken gemaakt. Ook zouden de verkeersregelaars op hun fout zijn aangesproken.

Overleg

Voskamp: “In de periode dat de chaos ontstond, is de politie gebeld. De politie heeft namelijk ook de mogelijkheid om de VRI weer goed in te stellen maar besloot dat deze melding geen prioriteit had omdat er geen sprake was van een noodsituatie. Een medewerker van ons is ‘s nachts gebeld maar had geen toegang tot het systeem. De volgende dag heeft hij iemand ingeschakeld die dat wel had en is het probleem alsnog opgelost.” Volgens het collegelid is er iedere keer voor en na een wegafsluiting overleg daarover met de hiervoor genoemde betrokkenen. En verder merkte hij nog op: “Ik ga ervan uit dat op het moment dat het nodig zou zijn geweest de hulpdiensten gewoon hadden kunnen passeren.” Van der Burg reageerde in de richting van Voskamp het goed te vinden dat de door hem aangekaarte situatie geëvalueerd gaat worden. Het gebeuren toonde volgens hem maar weer eens aan hoe ‘kwetsbaar’ Maassluis is als er iets gaande is op het wegennet rondom de stad.

Gekke capriolen

Jurre van de Merwe (Leefbaar Maessluys) vroeg zich af hoe het zo kon zijn dat de politie vond dat voornoemde situatie geen prioriteit had? Wethouder Voskamp reageerde dat de politie daar zelfstandig een afweging over heeft gemaakt en besloot niet te komen omdat er geen sprake was van een ongeval of van gewonden en om daarom dienders elders in te zetten. Jesse de Jong (D66) moest het van het hart het onvoorstelbaar te vinden dat als alle verkeerslichten op rood staan weggebruikers blijkbaar de verkeersregels niet meer kennen, of die aan hun laars lappen en allerlei gekke capriolen uithalen met hun auto. Zoals over stoepen en door de berm rijden of tegen het verkeer in. “Is er gehandhaafd en zijn er boetes uitgedeeld aan bestuurders die zich niet aan de verkeersregels hielden?” Dat laatste wist wethouder Voskamp niet. Wel dat er niet is gehandhaafd. Overigens maakte hij duidelijk het gedrag van de weggebruikers gezien de omstandigheden enigszins te kunnen begrijpen.

Iris Vrolijks (PvdA) informeerde of er ook rekening mee was gehouden dat het toernooi bij VDL dat weekend voor extra drukte zou zorgen? Voor zover bekend, lijkt daar vooraf geen rekening mee te zijn gehouden. “Ik heb geen andere indicatie gehad dan dat het zaterdag rondom het toernooi bij VDL gewoon druk is geweest. Juist door het inzetten van verkeersregelaars kon de doorstroming zo goed als mogelijk plaatsvinden”, aldus wethouder Voskamp.