Eigenaren Wim en Sylvia Pronk gaan dit jaar de deuren definitief sluiten.
Eigenaren Wim en Sylvia Pronk gaan dit jaar de deuren definitief sluiten. (Foto: FL)

Pronk IJzerwaren en Gereedschappen gaat sluiten

‘De contacten met de klanten gaan we het meeste missen’

Na bijna 60 jaar komt er binnenkort een einde aan de winkel van Pronk IJzerwaren en Gereedschappen in de Maassluise binnenstad. 

Fred Louter

Eigenaren Wim (65) en Sylvia (64) Pronk kijken weliswaar reikhalzend uit naar hun pensioen, maar hebben door de snelheid waarmee alles is gegaan nog amper na kunnen denken over het leven ná hun werkzame jaren.

'Het voelde direct goed, we waren er snel uit'

Wie de steeds schaarser wordende ouderwetse service van een winkel én vakkundig winkelpersoneel nog wil ervaren, moet de komende maanden echt nog even een bezoek brengen aan de winkel in de Nieuwstraat. Waarom? Omdat dergelijke winkels door de opkomst van mega bouwmarkten en online shoppen ernstig bedreigd worden met uitsterven. "31 augustus is onze laatste dag, dan willen we de winkel leeg hebben verkocht", zegt Wim in de zaak waarin hij vanaf 1977 de scepter zwaaide.

In 1995 kwam ook vrouw Sylvia in de winkel, zodat ze de laatste 27 jaar samen – met een periode ook nog een tweede filiaal aan de overkant – hun klanten bedienden. "Het was een ontzettend leuke tijd", kijkt Sylvia terug. "Het contact met de klanten, voorlichting geven, het meedenken; het gaf allemaal veel voldoening." Wim vult aan: "Ik vond het heel belangrijk om een klant altijd te kunnen verkopen waar hij naar zocht. Lukte dat niet, dan kon ik daar zelfs van wakker liggen."

Kortingen

Wakker liggen hoeven Wim en Sylvia echter niet meer, aangezien er eind maart plotseling een vastgoedmakelaar op de stoep stond met de vraag of hij het pand kon kopen. Wim: "Het voelde direct goed, we waren er snel uit. Toen moesten we direct in actie komen om de winkel leeg te gaan verkopen. Daarom hopen we onze klanten en ook andere geïnteresseerden nog één keer te mogen verwelkomen. Naast onze kwaliteit en goede service, kunnen klanten nu ook nog eens profiteren van aantrekkelijke kortingen. We vinden het natuurlijk ook leuk als mensen ons nog even gedag komen zeggen. We hebben met heel veel klanten toch een bepaalde band opgebouwd."

Biertje

Wat heet! Sommige klanten kwamen zelfs terug als ze weer eens uit de brand waren geholpen. Sylvia: "Kwamen ze met een gebakje of zo aanzetten, zo tevreden waren ze dan. Eén klant was helemaal speciaal: als wij op vakantie gingen – wat niet zo heel vaak gebeurde, de winkel moest eigenlijk altijd open zijn – kwam er een man die ons een zakcentje meegaf. Die zei dan: 'Hier, koop hier maar een lekker biertje van op vakantie'. Dat is toch uniek!"

Crisis

Door de snelheid waarmee de verkoop van de winkel rond is gekomen, hebben Wim en Sylvia nog amper tijd gehad om na te denken over de invulling van de rest van hun leven. "Nee, dat weten we nog niet. Maar we hebben veel vrienden en kennissen, die zullen we vaker gaan zien. Daarnaast zijn we blij dat we van de druk van de winkel af zijn. Het was weliswaar een leuk beroep en een mooie tijd, maar zeker in tijden van crisis, zoals in 2008 of tijdens de coronacrisis, waren er echt wel moeilijke momenten. Dat hoeft nu niet meer en dat is een heerlijk gevoel. We willen tot slot al onze klanten bedanken voor het al die jaren in ons gestelde vertrouwen, want zonder hen hadden we het natuurlijk nooit zo lang vol gehouden."