Ellen van den Berg en Megan de Vries zorgen voor de muziek en dans bij Pas Halverwege.
Ellen van den Berg en Megan de Vries zorgen voor de muziek en dans bij Pas Halverwege. (Foto: Sem Steenbergen, VIEUWS productions)

Voorbereidingen en repetities voor Pas Halverwege goed op stoom

Ze zijn gelukkig al veel verder dan pas halverwege, wat de repetities van het gelijknamige theaterspektakel betreft. En dat moet ook wel benadrukken Ellen van den Berg en Megan de Vries want precies morgen over twee weken is de eerste uitvoering.

Chrit Wilshaus

Beiden zijn artistiek verantwoordelijk voor het realiseren van Pas Halverwege, het theaterstuk dat op locatie opgevoerd gaat worden naar aanleiding van 150 jaar Nieuwe Waterweg. Ellen houdt zich met de muzikale omlijsting van het stuk bezig en Megan met de choreografie. Het orkest was volgens Ellen vrij snel op dreef maar het samenstellen van het koor kostte iets meer tijd. “Het leuke van het orkest is dat er ook strijkers meedoen.” Van de 59 koorleden die zich hadden aangemeld bleven er (na selectie) uiteindelijk 39 over. En voor wie daar nieuwsgierig naar mocht zijn: alle stemmen zijn vertegenwoordigd. Het koor is trouwens mobiel en bevindt zich dus niet net als het orkest op een vaste locatie. Verder spelen de koorleden soms ook mee.

Groepsapp

Alle dansen die bij Pas Halverwege worden gedanst, werden door Megan bedacht. “Het zijn diverse stijlen die we doen: van slapstick tot modern. Nieuwe dansen neem ik op met mijn smartphone en deel ik dan in onze groepsapp, zodat iedereen ze kan oefenen. Op twee jonge broers na, bestaat de gelegenheidsdansgroep van Megan uit vrouwen. “Eigenlijk hebben we geprobeerd om zowel met dans als muziek het verhaal volledig te ondersteunen.” Maar volgens Ellen is het niet het geijkte liedje, dansje, liedje geworden. “Dat is, denk ik, wat het ook wel heel erg sterk gaat maken”, weet Megan.

Schuursponsjes

Aan de muziek heeft Ellen, die niet zo snel haar hand ergens voor omdraait, genoeg werk, zo blijkt. Zo heeft ze de nodige muziek moeten arrangeren. “Arrangeren betekent dat ik het naar mijn zin maak. Maar het heeft ook te maken met de instrumenten die ik heb of met dat de toonsoort moet worden aangepast. Of bijvoorbeeld dat ik het leuker vind om iets meerstemmig te laten zingen. Maar dat kan dan wel betekenen dat ik een partituur moet aanpassen.” Bij een bepaalde scene maakt Ellen gebruik van “alternatieve percussie”, zoals ze het omschrijft. “Met grind scheppen en schuursponsjes kun je ook ritme creëren. En verder is er ook een belangrijke muzikale rol weggelegd voor het carillon van de Groote Kerk. Wat dat betreft spelen de omgeving en objecten daarin een belangrijke rol bij Pas Halverwege. 


Lees meer op www.rodi.nl/regio/maassluis.

Pas Halverwege werd geschreven door Berneja Voskamp en wordt door haar en Wendy Hoogendijk geregisseerd. De muzikale leiding is in handen van Ellen van den Berg en Megan de Vries is verantwoordelijk voor de choreografie. Het is een theaterspektakel waarin de persoonlijke verhalen en ervaringen van Maassluizers met het water als vertrek- en uitgangspunt worden genomen. 

Pas Halverwege wordt uitgevoerd op 24, 25 en 26 juni dit jaar. Meer informatie, ook over de kaartverkoop, is te vinden op www.theaterkoningshof.nl.