Ondergrondse containers melden straks ‘zelf’ als ze geleegd moeten worden

De ondergrondse containers die geplaatst gaan worden in het kader van beter afval scheiden (omgekeerd inzamelen) zijn voorzien van een ‘volmeldsysteem’ (sensor) die aan het Stadsbedrijf doorgeeft wanneer een container weer geleegd moet worden.

Chrit Wilshaus

Dat zei wethouder Fred Voskamp (CDA) vorige week dinsdagavond in de gemeenteraad in reactie op een vraag die Raoul Kleijwegt (GroenLinks) in het Actualiteitenhalfuur stelde. Hij vertelde vanuit de stad signalen te hebben ontvangen over ondergrondse containers die “meer dan vol” zaten en over naast containers geplaatst afval. Kleijwegt wilde weten of het college het met zijn partij eens is dat er containers bij moeten komen. Daarnaast vroeg hij net als in januari aandacht voor (bouw)afval dat van Bedrijventerrein de Dijk en van nieuwbouwwijk de Kade waait en bijvoorbeeld langs het water terecht komt. “Eerder hebben we al om handhaving gevraagd.” Kleijwegt was onder andere benieuwd of er al concrete acties zijn ondernomen door de gemeente en of mensen melding kunnen maken “van bedrijven die er letterlijk een zooitje van maken?” Volgens de GroenLinks-voorman is het belangrijk dat dit stopt. 

Nagekomen

Voskamp (CDA) had niet de indicatie dat containers onlangs voller zaten dan doorgaans het geval is. Bijplaatsingen zijn volgens hem helaas niet te voorkomen. "Dat is echt gedrag van mensen die iets neerzetten op een plek waar het niet hoort, op een moment dat het niet hoort. We doen ons best om containers op tijd te legen.” Het kan overigens goed zijn dat een container helemaal niet vol is maar dat er iets inzit wat de inwerpopening blokkeert. Volgens de portefeuillehouder houden medewerkers van het Stadsbedrijf dat ook in de gaten. De toezegging om iets te doen aan zwerfafval afkomstig van onder meer voornoemd bedrijventerrein is hij nagekomen, stelt Voskamp. "Ambtelijk is er gesproken met diverse bedrijven en met ontwikkelaars en ondernemers. We hebben ze nogmaals gewezen op het feit dat ze dat netjes moeten opruimen of ervoor moeten zorgen dat het niet weg kan waaien.” In tegenstelling tot wat de wethouder stelde, denkt Kleijwegt dat bijplaatsingen wel zijn te voorkomen door voor extra capaciteit te zorgen. In een reactie daarop benadrukte Voskamp dat er wel degelijk ook gehandhaafd wordt in geval van bijplaatsingen. Wat Kleijwegt betreft mag dat laatste ook op bouwplaatsen gaan gebeuren.