Maassluizer aangehouden voor betrokkenheid plofkraken Duitsland

De politie heeft eind vorige week een 22-jarige inwoner van Maassluis aangehouden verdacht van betrokkenheid bij een reeks plofkraken in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW).

Chrit Wilshaus

Naast de Maassluizer werd in Halle (NRW) een 36-jarige verdachte aangehouden. Volgens het Duitse persbureau DPA en de Süddeutsche Zeitung worden beide mannen ervan verdacht vluchtauto’s te hebben geleverd aan criminelen om na een plofkraak aan de politie te ontkomen. Dat lukte vaak. Daarbij ontstonden volgens de NRW-minister van Binnenlandse Zaken, Herbert Reul (CDU) vaak levensgevaarlijke situaties. 

De aanhoudingen in Nederland en Duitsland konden worden verricht doordat de politie uit beide landen hen gezamenlijk op het spoor waren gekomen. De vluchtwagens werden in Duitsland voorzien van gestolen nummerborden. De twee mannen die zijn gearresteerd zouden sinds september vorig jaar vluchtauto’s voor tenminste tien plofkraken hebben geleverd. Daarbij werd voor circa 810.000 euro aan contant geld buitgemaakt en werd aan gebouwen en andere objecten voor meer dan een miljoen euro schade aangericht.

Het aantal plofkraken op geldautomaten bij onze Oosterburen is de laatste jaren fors gestegen. Ongeveer tweederde van alle verdachten die zich daarmee bezighouden is volgens de Süddeutsche Zeitung afkomstig uit Nederland