Kwaliteit kinderopvang Maassluis goed op orde in 2021

De gemeente Maassluis had het toezicht en de controle op de kinderopvang in Maassluis vorig jaar goed op orde. Op alle locaties is er gecontroleerd maar wel beperkter dan normaal. Dat had te maken met corona.

Chrit Wilshaus

‘En daarmee is de eis dat alle kinderopvang- en buitenschoolse opvanglocaties jaarlijks moeten worden geïnspecteerd gehaald.’ Dat schrijft wethouder Fred Voskamp (CDA) in het B en W-advies Jaarverantwoording Toezicht en Handhaving Kinderopvang 2021 dat onlangs naar de gemeenteraad is gestuurd.

De Wet kinderopvang verplicht gemeenten om toezicht te houden op de kwaliteit daarvan. Daarbij gaat het om kinderdagverblijven, peuteropvang, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en gastouderopvang. Namens de gemeente houdt de GGD, in dit geval GGD Rotterdam Rijnmond, toezicht. Bij geconstateerde overtredingen treedt de gemeente handhavend op. Sinds 1 april 2014 doet de gemeente Rotterdam dat voor Maassluis. De afspraken die hierover zijn gemaakt, lopen nog tot eind dit jaar. Daarnaast onderzoekt de Inspectie van het Onderwijs ieder jaar of gemeenten hun wettelijke taken voldoende hebben uitgevoerd. Dat gebeurt aan de hand van een vragenlijst. Die jaarverantwoording wordt vervolgens ingediend bij de Inspectie van het Onderwijs en ter kennisname naar de gemeenteraad gestuurd. En daaruit blijkt dus dat de gemeente Maassluis deze taak vorig jaar goed uitvoerde.

In een brief laat de Inspectie weten bij de beoordeling van de jaarverantwoording rekening te hebben gehouden met (de gevolgen van) de coronacrisis. Maar ook dat de uitbraak van het coronavirus vorig jaar heeft geleid tot sluiting van voorzieningen. ‘Deze sluitingen zijn, samen met andere maatregelen ter bestrijding van het coronavirus (zoals het advies om zo veel mogelijk thuis te werken), van invloed geweest op de uitvoering van de wettelijke taken kinderopvang. De inspectie zal de normen die hiervoor gelden daarom niet onverkort hanteren bij de beoordeling van die taakuitvoering door gemeenten in 2021 maar maatwerk toepassen.' Verder vraagt de Inspectie aan gemeenten aan te geven welke keuzes en afspraken zij met hun GGD hebben gemaakt in 2021 en wat die inhielden. GGD Rotterdam-Rijnmond laat in een brief weten dat deze organisatie door de coronamaatregelen haar taken op het gebied van kinderopvang niet (volledig) heeft kunnen uitvoeren. ‘Daarom zijn begin dit jaar alleen noodzakelijk inspecties gedaan.'