Marco Oosterwijk:

‘Het gaat er ook om dat partijen het echt willen’

“In de achterliggende jaren heb ik heel wat stelletjes getrouwd. Dan vroeg ik altijd: Hebben jullie er een beetje zin in?! Dat laatste constateer ik nu zeker en dat is mooi. Ik heb het gevoel dat hier iets voorligt waar Maassluis weer vier mooie jaren mee vooruit kan. Dat vind ik wel gaaf.”

Chrit Wilshaus

Informateur Marco Oosterwijk heeft alle vertrouwen in het aanstaande huwelijk van CDA, PvdA, VVD en Maassluis Belang. “Voor partijen is het van belang of ze voldoende van zichzelf terugzien in een programma wat voorligt. Mijn constatering is dat dit bij deze partijen zeker aan de orde is. Tegelijkertijd gaat het niet alleen om ‘een setje praktische afspraken.’ Het gaat er ook om dat partijen het echt willen.” 

En dat is volgens Oosterwijk het geval. Vandaag een week geleden hebben de onderhandelaars namens de vier partijen volgens hem laten weten met wat nu voorligt als coalitieakkoord helemaal en op een prettige manier mee uit de voeten te kunnen. 

Het gaat niet alleen om 'een setje praktische afspraken'

“Het is goed gebruik dat ook neer te leggen bij de achterban van de fracties. Dat gaat dezer dagen gebeuren. Vervolgens is het dan aan de partijen om er een formele klap erop te geven. Verder krijgt de burgemeester nog de gelegenheid om op het akkoord te reflecteren. En als derde hebben we nog de afronding van de financiële paragraaf waar we al een enkele keer bij hebben stilgestaan.” Oosterwijk verwacht dat het akkoord binnenkort gepresenteerd kan worden (een datum moet nog geprikt worden). “Het is de bedoeling dat de week daarop het nieuwe college wordt beëdigd. En dan zal ook het coalitieakkoord ter bespreking voor liggen in de gemeenteraad.”

Volgens Oosterwijk is het belangrijk dat alle partijen, geen enkele uitgezonderd, zich uiteindelijk geheel kunnen herkennen in wat voorligt. “Uiteraard hebben we de laatste weken met vier andere partijen aan tafel gezeten dan de periode daarvoor. Maar ik heb echt wel gezien dat daar een goede chemie is ontstaan, dat daar ook het enthousiasme aan de orde is om er vier mooie jaren van te gaan maken. Op inhoud is het natuurlijk een coalitieakkoord van de partijen. Ik faciliteerde/begeleidde dat proces slechts. Maar het is wel mijn rol (geweest) ervoor te zorgen, en zo heb ik dat altijd ook opgevat, dat iedereen aan bod komt. Dat iedereen het gevoel heeft: ik zit volwaardig aan tafel.” Verder was het zijn rol, aldus Oosterwijk, om gesprekspartners soms een spiegel voor te houden of om met een alternatief te komen.”


Lees meer op www.rodi.nl/regio/maassluis.nl.