Met dit plaatje probeert Rijkswaterstaat duidelijk te maken wat waar gebeurt aan Rozenburgse zijde van de Blankenburgverbinding.
Met dit plaatje probeert Rijkswaterstaat duidelijk te maken wat waar gebeurt aan Rozenburgse zijde van de Blankenburgverbinding. ((Foto: Rijkswaterstaat. ))

Mogelijk overlast van bouw tunnelvloer

Algemeen

Honderd uur beton storten, dag en nacht, zonder stop

Bouwcombinatie BAAK begint maandag met een karwei dat honderd uur achtereen in beslag neemt en vooral in Rozenburg-Oost voor overlast kan zorgen. De betonstort voor een deel van vloer van de Blankenburgtunnel gaat dag en nacht door.

Door Kor Kegel

Een onderbreking van de werkzaamheden is niet mogelijk, zegt Rijkswaterstaat, omdat het beton dan niet gelijkmatig uithardt. Maandag om 7.00 uur wordt begonnen en dan ergens in de vrijdagmiddag zal de klus geklaard zijn, als tenminste niets tegenzit.

Het beton wordt aangevoerd aan met vrachtwagens. Per uur rijden er zeven tot twaalf vrachtwagens via de Botlekweg naar en van de bouwplaats ter hoogte van het Botlekbos. De geluidhinder kan ontstaan door de vrachtwagens en de achteruitrijpiepers van het werkverkeer en ook door de betonpomp die continu draait. De bouwplaats wordt goed verlicht. Dat kan ’s nachts zichtbaar zijn voor omwonenden.

De afgelopen maanden is er veel werk verzet voor de bouw van de tunnel. Bij Het Scheur maakt BAAK het dak van de tunnel. Voor de bouw van de definitieve tunnelvloer worden stalen pennen in de vloer geboord. Dat werk gaat door tot in de avond.  De tunnel wordt gebouwd in compartimenten. Dat maakt het mogelijk om verschillende werkzaamheden tegelijk uit te voeren. Voor het uitgraven van de tunnel heeft BAAK de compartimenten vol water gezet om tegendruk aan het grondwater te geven. In de twee compartimenten aan de kant van Het Scheur heeft BAAK in juli onder water een betonnen vloer gestort. Daarna hebben ze het voor een deel leeggepompt, zodat er op tien meter diepte het dak van de tunnel gemaakt kon worden.

Sloop tijdelijke constructies

Onder het dak wordt nu gestart met de afbouw van de tunnel. BAAK sloopt tijdelijke constructies en gaat dan door met de vierde tunnelvloer van zevenduizend kubieke meter. De vloer zal uit twee lagen bestaan. Voor de eerste laag is met onderwaterbeton een dikte van twee meter gerealiseerd. Daarop wordt komende week een tweede laag van een halve meter dik gemaakt. Dat is de definitieve tunnelvloer. Om de tweede vloer vast te kunnen maken aan de eerste vloer zijn stalen wapeningsstaven nodig, die in de eerste laag worden geboord. Daarna bevestigt BAAK hieraan de wapening voor de definitieve tunnelvloer. Dan komt het nieuwe beton eroverheen.

Het boren van de staven gebeurt in fases. Komende week gaan de eerste staven erin en tot begin maart wordt dit deel van de klus uitgevoerd van maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 23.00 uur. Ook dat kan voor geluidhinder zorgen.