Frans Desloover en Edmond Boumeester willen dat het complex in de Beatrixstraat weer veertig jaar mee kan
Frans Desloover en Edmond Boumeester willen dat het complex in de Beatrixstraat weer veertig jaar mee kan ((Foto: Patrick Wanders ))

Bewoners Beatrixstraat wijken uit voor renovatie

Algemeen

Karakteristieke gevelwand blijft behouden.

De huurders van Ressort Wonen in de Beatrixstraat zijn vorige week en deze week in de gelegenheid gesteld om hun voorkeuren kenbaar te maken over tijdelijke of permanente huisvesting elders. De woningcorporatie gaat renoveren.

Door Kor Kegel

De bewoners hebben recht op terugkeer, maar ze mogen ook kiezen voor definitieve verhuizing. Er is een sociaal plan, dat bepalingen kent over de verhuisvergoeding, ondersteuning en ongeriefsvergoeding. Huurdersvereniging Rozenburg (HVR) heeft positief geadviseerd. Het sociaal plan is ontleend aan het plan dat gold bij de sloop en nieuwbouw van Welgelegen.

“Wil je weten waarom de bewoners hun huis uit moeten?” vraagt Frans Desloover. Hij staat in de net leeg gekomen woning op nummer 16. De directeur-bestuurder van Ressort Wonen loopt van de woonkamer naar de slaapkamer aan straatzijde. Hij springt op en neer. De vloer buigt vervaarlijk door en kraakt nog net niet, maar het scheelt niet veel. Het is duidelijk dat de draagbalken en de planken vervangen moeten worden. De renovatie is veelomvattend, zegt Edmond Boumeester, coördinator vastgoed van Ressort Wonen. Aannemer Spit zal de daken voorzien van nieuwe pannen en niet alleen voor isolatie zorgen, maar ook voor zonnepanelen. Ramen, kozijnen en voordeuren worden ook vervangen om het energielabel naar A-niveau te brengen. Bij de aanleg van nieuwe vloeren kunnen de bewoners kiezen voor vloerverwarming. Waar nodig worden ook de badkamers en de keukens vernieuwd in overleg met de bewoners. Frans Desloover: “Het ambitieniveau is vergelijkbaar met dat van de Esdoornlaan. Na de renovatie moeten de huizen energetisch veel beter zijn, meer comfort bieden en weer veertig jaar mee kunnen gaan. 

En net als bij de Esdoornlaan hebben bewoners veel invloed op de planvorming.” Het gaat om acht rijtjeshuizen, Beatrixstraat 4-18, gebouwd in 1961. De meeste huizen zijn nog bewoond. In de Schanspolder is het een opvallend laagbouwcomplex. De gevelwand is uitzonderlijk. Het is een charmant gevelbeeld en Ressort Wonen vindt het belangrijk dat karakter te behouden. “Het is een knus blokje,” zegt Edmond Boumeester. “Dat willen we koesteren.”