Ruud van der Velden stemde tegen de motie en dus vóór de windmolen.
Ruud van der Velden stemde tegen de motie en dus vóór de windmolen. ((Foto: gemeente Rotterdam))

Partij van de Dieren kent de pijn van plaatsing windmolens

Algemeen

‘Ze mogen niet op erkende vogeltrekroutes’

Tegenstanders van een megawindturbine op de Landtong Rozenburg betreuren de afwijzing van een motie die plaatsing ervan wilde voorkomen, maar ze zijn nog het meest geschokt dat de Partij voor de Dieren tegen de motie stemde.

Door Kor Kegel

Zonder zich in het debat in de gemeenteraadsvergadering te mengen stemde PvdD-raadslid Ruud van der Velden tegen de door Leefbaar Rotterdam ingediende motie. Daarmee was de Partij voor de Dieren de enige oppositiepartij die met de coalitie van VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en CU-SGP meeging. De coalitie is vóór plaatsing van de enorme windturbine op de Landtong.

“Wij begrijpen de conflicterende belangen maar al te goed,” zegt fractiemedewerker Jaap Rozema. “Wij kennen de pijn die mogelijk meekomt met plaatsing van windmolens. In het geval van windmolens op de Maasvlakte hebben we onlangs tegen gestemd door vóór een motie te zijn die de windmolens niet wilde plaatsen. Reden: natuurwaarden. Had de motie van Leefbaar Rotterdam als insteek gehad om natuurwaarden beter te beschermen en dat als inzet te hanteren in onderhandelingen van de gemeente met Pondera en andere belanghebbenden, dan hadden we uiteraard wel voor gestemd.” (Pondera is de ontwikkelaar die de zeer hoge windmolen op de Landtong wil realiseren.)

Jaap Rozema: “Wij hebben tegen de motie ‘Geen windmolendeal op de Landtong en daarmee basta!’ gestemd om twee redenen. De eerste betreft de noodzaak tot het nemen van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Wij willen dat Rotterdam al in 2030 klimaatneutraal is, in tegenstelling tot rijksbeleid dat uitgaat van 2050. Om daartoe te komen moeten we fors inzetten op windenergie.”

De tweede reden is dat er in de motie van vorige week categorisch een streep door álle windmolendeals op de Landtong werd gezet. Daar wilde de Partij voor de Dieren niet mee instemmen. Rozema licht toe: “De Landtong is een precair gebied en bovendien een belangrijk groengebied voor ons met biodiversiteit die wij willen beschermen. In ons verkiezingsprogramma hebben wij een standpunt opgenomen over behoud van het groene karakter van de Landtong. Zo willen wij dat de waterpoel voor de dieren behouden blijft. Onze voorkeur gaat dus niet uit naar de locatie die Pondera voor ogen heeft, maar naar een locatiekeuze die beter is voor bescherming van natuurwaarden.”  Rozema wijst erop dat de Partij voor de Dieren vorig jaar een motie indiende om één wiek van alle windmolens zwart te verven – omdat de wiekslag dan ook vogels meer opvalt. Deze motie werd verworpen. “Wel hebben wij met succes een motie ingediend, die ervoor zorgt dat windmolens niet op erkende vogeltrekroutes worden geplaatst,” zegt de fractiemedewerker.

Zijn partij gaat in op een uitnodiging van Stichting Leve de Landtong om ter plekke een kijkje te nemen.”