De Sovereign draagt de Julietta D over aan sleepboten. De windmolens op de achtergrond staan op de Maasvlakte.
De Sovereign draagt de Julietta D over aan sleepboten. De windmolens op de achtergrond staan op de Maasvlakte. ((Foto: Patrick Wanders ))

Julietta D onder veel bekijks naar Beneluxhaven gesleept

Algemeen

Maritieme politie houdt kapitein en stuurman aan

Vele tientallen Rozenburgers zijn vorige week uitgelopen naar de Landtong Rozenburg om gade te slaan hoe twee sleepboten de Julietta D naar de Beneluxhaven in de Europoort. Vanaf de Scheurkade hadden ze er een goed zicht op.

Door Kor Kegel

De onder Maltese vlag varende Julietta D is het vrachtschip dat tijdens de storm Corrie stuurloos raakte op de Noordzee. Op de maandag dat de storm opstak hield het anker van de Julietta D het niet meer en kwam het bij IJmuiden in aanvaring met een ander schip, waarna het water maakte. De achttien bemanningsleden werden van boord gehaald, onder wie de kapitein en de stuurman. Maar een kapitein en een stuurman mogen een schip alleen verlaten als er levensgevaar is. Beide Russen werden door de maritieme politie aangehouden.

Die zelfde dag lukte het de zeesleper Sovereign van Boskalis om het vrachtschip tot stilstand te brengen. Er werd nog geprobeerd een tweede sleepverbinding aan te leggen aan de achterzijde van het schip, maar deze brak. Dinsdagochtend bracht een helikopter drie specialisten aan boord om deze tweede verbinding te herstellen. Hiermee werd voorkomen dat de Julietta D zou afdrijven en de kust bij Monster zou raken.

De Sovereign trok het schip naar de Nieuwe Waterweg, waar kleinere sleepboten van Fairplay het overnamen. De Julietta D werd naar ADM Europoort gebracht.