B en W houdt vast aan aanbrengen taludconstructie kademuur Noordgeer

De Commissie Cultureel Erfgoed Maassluis (CCEM) is het niet eens met de manier waarop het college voorstelt om de kademuur langs de Noordgeer aan de Heldringstraat te vervangen. Namelijk door het aanbrengen van een taludconstructie

Chrit Wilshaus

Maar het college van burgemeester en wethouders wijst de bezwaren van voornoemde commissie af, zo blijkt uit een B en W besluit. Financieel zou een andere technische oplossing dan een taludconstructie niet haalbaar zijn. Omdat de kademuur binnen het beschermd stadsgezicht en de binnenhaven gelegen is - dat als geheel een monumentale status heeft - moest de CCEM daarover een advies geven. Dat dit negatief is uitgevallen heeft te maken met het feit dat de commissie heeft gewogen dat de kademuur een gemeentelijk monument betreft, waarbij behoud en conservering als uitgangspunt wordt gehanteerd. Daarnaast oordeelt de CCEM dat behoud van de kademuur kansen biedt voor een moderne gebiedsontwikkeling van voormalige industriehavens.

Van Nieuwpoort

Zoals bekend is voornoemde kademuur aan vervanging toe. Het project kent een lange voorgeschiedenis die begint in 2013. Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) wijst er in het advies op dat de gemeente op basis van de voorgeschiedenis gesprekken heeft gevoerd met de naastgelegen zand- en grinthandel Van Nieuwpoort en met dit bedrijf een overeenstemming heeft bereikt. Daarmee heeft de gemeenteraad eind 2020 ingestemd als het gaat om de financiƫle gevolgen. Aansluitend heeft het college halverwege vorig jaar het Programma van Eisen vastgesteld en is een ontwerp uitgewerkt. Eind vorig jaar ging het college akkoord met het definitieve ontwerp. Vervolgens is een aanvraag ingediend voor het vervangen van de kademuur.

Toch

Het college is niet verplicht een CCEM-advies op te volgen. Gezien het voortraject met de keuze voor een taludconstructie, het ontwerpproces de langdurige onderhandelingen met Van Nieuwpoort, maar ook de economische en financiƫle overwegingen, vraagt B en W de gemeenteraad in afwijking van het advies van de commissie toch in te stemmen met het voorstel. Het besluit is nog niet voorgelegd aan de gemeenteraad.