Opnieuw uitbreiding van zomerterrassen

Het college wil ook dit zomerseizoen, net als de voorbije twee coronajaren, uitbreiding van de zomerterrassen voor enkele horecagelegenheden toestaan en daar een vergunning voor verlenen.

Chrit Wilshaus

Daarbij gaat het om horecazaken die al een terras hebben. Volgens wethouder Sjef Evers (VVD) hebben verschillende horecaondernemers opnieuw een vergunningaanvraag ingediend voor een verlenging van de tijdelijke terrasuitbreiding voor dit zomerseizoen. Een tijdelijke terrasuitbreiding heeft tot gevolg dat een deel van de openbare ruimte in beslag zal worden genomen die oorspronkelijk bedoeld is voor voetgangers, fietsers en overig verkeer. Dit kan op sommige locaties wat meer druk of overlast betekenen, denkt Evers. In zowel 2020 als in 2021 waren er ook stadsgenoten die tijdelijke uitbreiding van terrassen niet zagen zitten en daartegen bezwaar maakten. Evers gaat ervan uit dat dit ook deze keer het geval zal zijn, blijkt uit een B en W advies. “Gezien de bijzondere omstandigheid van de gevolgen van de pandemie wordt gerekend op coulance van gebruikers van de openbare ruimte en omwonenden ten aanzien van deze tijdelijke terrasuitbreidingen. De economische gevolgen van de pandemie worden nog behoorlijk gevoeld door de horeca”, aldus wethouder Evers.

Het toestaan van een tijdelijke terrasuitbreiding biedt de horeca extra ruimte om eerdere verliezen die door de coronamaatregelen zijn geleden (gedeeltelijk) te compenseren. Want ondanks dat nu de coronamaatregelen zijn komen te vervallen en hiermee de weg richting het ‘oude normaal’ weer in gang is gezet, bevindt de horeca zich nog steeds in een herstelperiode van de coronapandemie, weet Evers. Om de horeca in de herstelfase nog te ondersteunen wordt voorgesteld de tijdelijke uitbreiding van de terrassen te verlengen. Zo kan de horeca nog tot 15 oktober 2022, de periode van de verlenging, extra inkomsten genereren. Het gebruik van de terrassen eindigt in het winterseizoen. Daardoor zullen mogelijke tijdelijke negatieve gevolgen ook tot het verleden behoren.

Wethouder Evers realiseert zich dat aan het voorstel verschillende voor- en nadelen kleven maar dat na het wegen daarvan de voordelen de doorslag gaven om toch voor een verlenging te gaan. Net als in 2021 en in 2020 zijn dezelfde voorwaarden van toepassing. Mocht een horeca-uitbater voor een tijdelijk terras een permanente vergunning willen aanvragen, dan zal het college hier in beginsel welwillend tegenover te staan. "Echter zal per situatie aan de hand van onder meer het bestemmingsplan, en impact op het woon- en leefklimaat, bekeken moeten worden wat de mogelijkheden zijn”, benadrukt de portefeuillehouder.