Overleg over betere ventilatie scholen

De gemeente heeft maatregelen in kaart gebracht om de ventilatie in de schoolgebouwen van het Ichtus en het Startpunt te verbeteren. Dat schrijven de wethouders Corine Bronsveld (CDA) en Denise Mulder (Maassluis Belang) in reactie op schriftelijke vragen die de fractie van Forum voor Maassluis op 10 mei stelde.

Chrit Wilshaus

Voor de uitvoering is volgens de portefeuillehouders subsidie aangevraagd bij het Rijk die is toegekend. Gestart wordt met twee lokalen. Afhankelijk van hoe dat uitpakt, zal bepaald worden wat er verder gedaan wordt. Verder laten Bronsveld en Mulder weten in overleg te zijn met schoolbesturen om helder te krijgen of er maatregelen nodig zijn voor het verbeteren van de ventilatie en welke. De financiering vormt daarbij echter wel een knelpunt. ‘Op dit gebied zijn landelijke ontwikkelingen gaande maar die zijn nog niet volledig uitgewerkt. Zoals een nieuwe subsidieregeling van het Rijk en van het Fonds Schiedam Vlaardingen en omstreken.’ Bovendien moet de gemeente, ondanks de subsidiegelden nog flink in de eigen buidel tasten. Vanaf 2024 wordt hier in het coalitieakkoord financieel rekening mee gehouden. Voorts benadrukken de wethouders alleen met instellingen in gesprek te kunnen gaan en niet de bevoegdheid te hebben om ze ook te kunnen aanspreken. ‘Het gebruik van de gebouwen is hun eigen verantwoordelijkheid.’

Psychische klachten

Volgens Bronsveld en Mulder hebben zich zover bekend bij Vraagraak geen bewoners van verzorgingshuizen gemeld met extra psychische klachten door de situatie met het ventilatiesysteem. 

En mochten mensen toch hulp nodig hebben, zou dat intern door Argos worden opgepakt.

Goed contact

Overigens stellen Bronsveld en Mulder in hun beantwoording op een aantal vragen van Forum voor Maassluis niet te hoeven ingaan omdat de gemeente daar niet over gaat. Wel schrijven de collegeleden de zorgen van voornoemde fractie te delen. En verder stellen de portefeuillehouders een goed contact te hebben met de zorginstellingen. Ook zijn vragen voorgelegd aan Argos maar ‘die had geen aanvullingen of opmerkingen' op de door de gemeente beantwoorde vragen.