Bewoners van de Kade hebben hun zorgen bij de gemeente geuit.
Bewoners van de Kade hebben hun zorgen bij de gemeente geuit. (Foto: Chrit Wilshaus)

Wethouder Kuiper wil in gesprek met bewoners de Kade

Bewoners van de Kade hebben in een brief aan de gemeenteraad hun zorgen geuit over de verdichtingsplannen met deze nieuwbouwwijk. Andere aandachtspunten die genoemd worden gaan over ontsluiting, verkeersveiligheid, parkeren en bewonersparticipatie.

Chrit Wilshaus

Zo wordt er in de brief op gewezen dat alle aanwezige parkeerplaatsen dagelijks vol staan. De aanwezigheid van metrohalte Maassluis-West is daar volgens de briefschrijvers geen alternatief voor en mag niet het uitgangspunt zijn ‘om in deze wijk te wonen.’ Tevens zou de verkeersveiligheid in het geding zijn. ‘Het is grotendeels een woonerf maar er wordt zo hard gereden dat er al een aantal keer een aanrijding is geweest.’ Verder benadrukken de briefschrijvers dat fietsers niet veilig kunnen oversteken en dat voetgangers een ‘fatsoenlijke stoep’ ontberen.

A20

Hoewel de bewoners weten dat de huidige ontsluiting slechts tijdelijk is, laten zij weten niet langer te kunnen wachten op een permanente oplossing. Doordat de in- en uitgang van de wijk nu te krap is, kunnen auto’s elkaar vaak moeilijk passeren en levert dit onveilige situaties bij de naastgelegen overweg op, staat in de brief te lezen. (Zie elders in deze krant vragen van GroenLinks hierover). Daar komt volgens de bewoners nog bij dat als de A20 wordt afgesloten wegens werkzaamheden aan de Blankenburgverbinding, wat geregeld het geval is, zij bijna de wijk niet uit kunnen. ‘Het is een gevaarlijke situatie en de verkeersveiligheid van iedereen moet op de eerste plaats komen.’ Naast dat de bewoners de raad vraagt voornoemde knelpunten serieus te onderzoeken, laten zij weten mee te willen denken over oplossingen. ‘Tenslotte is bewonersparticipatie een speerpunt van de gemeente Maassluis.’ Bovendien uitten de briefschrijvers hun zorgen over de verdichtingsplannen met de Kade.

Raad

Hans van der Burg (VPS) maakte vorige week dinsdagavond in het Actualiteitenhalfuur van de gelegenheid gebruik het college over de brief een aantal vragen te stellen. Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) reageerde op de brief en de zorgen van de bewoners te kennen. Daarnaast stelde hij dat de raad ervoor heeft gekozen om zich eerst bezig te willen houden met de wegenstructuurvisie en daarna met de verdichtingsplannen. Ook zei hij heel graag met de bewoners in gesprek te willen. De uitnodiging daarvoor is volgens de portefeuillehouder de deur al uit. Volgens Jorrit Keijzer (PvdA) deed Van der Brug voorkomen of wat hij naar voren bracht alleen het standpunt van de VSP was. “Maar als raad als geheel hebben we gezegd dat we eerst willen dat infrastructuur en ontsluiting goed geregeld worden voordat we gaan kijken naar de verdichting. Van der Burg reageerde te hopen dat de bewoners hier ook begrip voor hebben.


Kunst en Cultuur Academie blij met tijdelijk onderkomen

De Kunst en Cultuur Academie (KCA) is tijdelijk neergestreken in het voormalige restaurant van het stadhuis. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de KCA in Koningshof wordt gevestigd maar daar moet dan wel eerst het een en ander voor worden verbouwd, en daar kan nu niet op gewacht worden.

 Chrit Wilshaus

Want het vorige onderkomen van de KCA, in een voormalige kleuterschool voorzien van rode puntmutsdaken in de IJsvogelstraat gaat gesloopt worden om plaats te maken voor woningbouw. Dat gaat waarschijnlijk volgende maand gebeuren. “En dus moest er een tijdelijke ruimte gezocht en gevonden worden”, verduidelijkt KCA-voorzitter Leo Lauwaars. Zoals bekend is het uiteindelijk de bedoeling dat de KCA naar Koningshof gaat. De onderhandelingen daarover met Koningshof en met de bibliotheek verliepen volgens hem goed. “Alleen vergt het inpassen van ons in Koningshof wat fysieke aanpassingen. Zo dient een aantal ruimten anders te worden ingericht en moet er daarom ‘geschoven worden’ met sommige huurders van Koningshof; een beetje een logistieke puzzel dus waar ook nog een prijskaartje aanhangt.”

Interim-manager

“Wegens capaciteitsproblemen op het stadhuis lukte het echter niet dat voor de zomer voor elkaar te krijgen”, gaat Lauwaars verder. “De gemeente heeft toen hulp van buitenaf ingeschakeld. Deze interim-manager heeft ons alle beschikbare en leegstaande panden in Maassluis laten zien en als laatste deze ruimte in het stadhuis. En daar wilden we dolgraag intrekken. Vorige week donderdag was de aannemer hier nog bezig en de dag erna kregen we al de sleutels.”

Laatste kleine dingen

De KCA is bereikbaar via een speciale ingang aan de achterkant van het stadhuis. Bordjes die binnenkort geplaatst worden wijzen de weg er naartoe. Een looppad is inmiddels al aangelegd. Ook wordt nog buitenverlichting aangebracht. Als we maandagochtend gaan kijken, is de aannemer nog met de laatste kleine dingen bezig. Lauwaars: "Ik heb de aannemer gecompleteerd met zijn werk: voor een tijdelijke voorziening, is dit prachtig opgezet!”

De verwachting is dat de KCA ruim een jaar maar wellicht iets langer in het stadhuis gevestigd zal zijn.

Cursisten van de KCA konden maandagochtend al terecht in het nieuwe tijdelijke onderkomen in het stadhuis.