Bij de toegang van de Kade is er geen sprake van een ideale situatie.
Bij de toegang van de Kade is er geen sprake van een ideale situatie. (Foto: Chrit Wilshaus)

Toegang naar de Kade wordt verbreed

“Wanneer een vrachtwagen wijk de Kade wil betreden maar wordt tegengehouden door een tegenligger kan de vrachtwagen niet achteruitrijden of keren. Daardoor ontstaat stilstaand verkeer op de overweg. GroenLinks vindt dit levensgevaarlijk.”

Chrit Wilshaus

En dat vormde voor Raoul Kleijwegt van deze partij aanleiding daarover vorige week dinsdagavond in het Actualiteitenhalfuur in de gemeenteraad vragen te stellen. Bijvoorbeeld op welke termijn verwacht kan worden dat de toegang tot de wijk wordt vergroot.

Verbreed

Wethouder Sjef Evers (VVD) antwoordde zich ervan bewust te zijn dat dit geen ideale situatie is. In de actualisatie van de verkeerssituatie is volgens Evers een en ander ook meegenomen. “Wat we ook gedaan hebben, is het bouwverkeer wat naar de Kade gaat nu al om te leiden via het Havenplein. Dus dan is het van dat kruispunt af.” 

Verder kondigde het collegelid aan dat de toegang naar de wijk zal worden verbreed. Zonder overigens aan te geven wanneer. Fietsers moeten volgens Evers veilig kunnen oversteken. “Dat zit ook in de plannen van de wegenverkeersvisie. Wanneer de herinrichting van de Julianalaan zijn beslag zal krijgen is nu nog niet bekend. Maar dat de overweg en de Julianalaan een hoge prioriteit hebben, is iets wat zeker is. Maar ik kan daar nog geen data bij noemen.”

Kleijwegt vroeg zich verder af of de huidige situatie niet duidelijker met borden kan worden aangegeven. Evers opnieuw: "Indien u meent dat er nog meer aanvullende maatregelen genomen kunnen worden om de verkeersveiligheid te bevorderen door middel van andersoortige borden of anderszins, dan houd ik mij graag aanbevolen.” 

Risico's

De portefeuillehouder wees er tot slot op dat iedere verkeersdeelnemer weet dat de Kade een woonwijk in ontwikkeling is "en dat dit risico's met zich meebrengt.”