Afbeelding
(Foto: PR)

'Maak werk van uitkeren energietoeslag'

Klarie Oosterman (ChristenUnie) dringt er bij wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) op aan snel werk te maken van het uitkeren van de tweede tranche energietoeslag, waarvan het bedrag hoger is dan de vorige keer, en daar niet mee te wachten tot de laatste drie maanden van dit jaar. “Want voor sommigen komt het dan misschien te laat.”

Chrit Wilshaus

“Op de website van Stroomopwaarts is te lezen dat Stroomopwaarts daarover overlegt met de gemeente om afspraken vast te leggen.”, aldus Oosterman. “De vorige keer heeft de gemeente gezorgd voor voorfinanciering. Hoe gaat u bij deze tranche zorgen voor een daadkrachtige aanpak, zodat de inwoners die hiervoor in aanmerking komen de toeslag zo snel mogelijk tegemoet kunnen zien”, vroeg het CU-raadslid het college vorige week dinsdagavond bij het Actualiteitenhalfuur. 

Eerste tranche

Ook wilde zij weten of deze hulp geldt voor alle minima die ook gebruik konden maken van de eerste tranche of alleen voor cliënten van Stroomopwaarts? “In Rotterdam is bij de eerste tranche een percentage van 140 procent van het minimumloon gehanteerd om hiervoor in aanmerking te komen. Heeft Maassluis dit ook overwogen of overweegt ze dit alsnog? Het gebruik van een applicatie wordt gestimuleerd door Stroomopwaarts maar niet iedereen heeft een computer. Tegen inwoners die per post hun gegevens opsturen wordt gezegd dat het twee maanden kan duren. Een kleine vertraging is begrijpelijk maar twee maanden is wel heel lang en niet gewenst”, aldus Oosterman.

Aanvullend

Voor de eerste tranche van de energietoeslag kwamen er volgens wethouder Sjoerd Kuiper 1600 aanvragen binnen waarvan er tot nog toe 1100 werden verstrekt. Wij zijn uiteraard aan zet om ook die aanvullende 500, Overigens moeten we daar ook wel de middelen van het Rijk voor krijgen.” 

Kuiper stelde verder dat dezelfde mensen die de vorige keer in aanmerking kwamen ook deze keer een energietoeslag kunnen verwachten. Daarbij gaat het volgens hem om iedereen die tot 120 procent van het minimum inkomen verdient. 

Niet in kaart

Of dat zou kunnen worden opgerekt tot 140 procent weet Kuiper nog niet. "Dat hebben we nog niet in kaart gebracht. Maar vooralsnog zijn we het niet van plan. Ook, omdat we nu al zien dat de financiering tot 120 procent knelt.” Verder zegde het collegelid toe na te willen gaan of afhandeling van aanvragen per post sneller kunnen”

Lees meer op www.rodi.nl/regio/maassluis