Heitje voor een karweitje

Het nuttige met het aangename combineren. Dat is waar het bij Heitje voor een karweitje door vluchtelingen, die momenteel aan boord van de Lady Anne verblijven, allemaal om draait. 

De verveling verdrijven en zinvolle tijdsbesteding geven

Chrit Wilshaus

De verveling verdrijven en een zinvolle tijdsbesteding geven, zijn de belangrijkste reden om voornoemde activiteit te starten, legt Peter den Boer, activiteitencoördinator van de vluchtelingen uit. In ruil daarvoor krijgen ze een kleine vergoeding. “Bijvoorbeeld om eens een kopje koffie ergens te drinken. Aan dat soort bedragen moet je denken. Het gaat om een paar euro per klusje, in de vorm van een donatie. Het te doneren bedrag is uiteraard afhankelijk van wat er wordt gevraagd. Een voorbeeld is het leggen van laminaat door een aantal jongens bij een Oekraïens gezin in de Vliet dat allergisch is voor huisstofmijt .

Ze hadden dat allemaal nog nooit eerder gedaan maar na een weekje buffelen lag het er perfect bij. Dat levert dan in totaal een paar tientjes aan donaties op.” Om het doneren in goede banen te leiden wordt samengewerkt met Stichting Present Maassluis. Donaties kunnen gedaan worden via https://supp.to/heitje-voor-een-karweitje.

IND

Iets zinvols te doen hebben is geen overbodige luxe voor de vluchtelingen die zich inmiddels al behoorlijk zijn gaan thuis voelen in Maassluis maar nog steeds wachten op de beslissing van het IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst, red.) of ze wel of niet erkend worden als statushouders. Den Boer: “De IND loopt enorm achter met de procedures en dat is dan nog voorzichtig uitgedrukt. Zo zijn er mensen die al negen maanden aan boord zijn maar nog steeds niet weten wanneer ze een tweede interview krijgen. Ook de IND kan dat niet zeggen. Niet ondenkbaar is dat dit nog maanden kan duren. En hoe langer het gaat duren, hoe meer de onzekerheid toeneemt. Ook bij het thuisfront wat langzamerhand zonder geld komt te zitten bij gebrek aan kostwinner.” Dat alles zorgt er volgens Den Boer voor dat de moraal begint te dalen. Wie dat wil kan trouwens ook een donatie geven voor de tijdelijke bewoners van de Lady Anne. Ook weer via de site van Stichting Present Maassluis.