Hakem Husein loopt momenteel stage in het Erasmus MC.
Hakem Husein loopt momenteel stage in het Erasmus MC. (Foto: CW)

Hakem wil ook in Nederland als arts aan de slag

Onbekend maakt onbemind, luidt het spreekwoord. Als dat zo is, zou je ook kunnen stellen: bekend maakt bemind. Dat begint met iemand beter te leren kennen. Bijvoorbeeld de vluchtelingen die momenteel wonen in de noodopvang aan boord van de Lady Anne. Zoals Hakem Husein (52).

Chrit Wilshaus

Wat gelijk opvalt, is dat Hakem ook zonder witte jas de uitstraling van een arts heeft. Maar misschien zit dat ook wel in zijn genen. Want als jongetje al wil hij niets liever dan dokter worden om mensen weer beter te maken. Geen wonder dus dat hij in Syrië, waar hij destijds woont, na zijn middelbareschooltijd een medische opleiding volgt en internist wordt met diabetes. “Het is mijn passie om patiënten te helpen”, zegt hij ook nu nog.

Niet veilig genoeg

Hakem Husein is getrouwd en heeft vier zonen, in leeftijd variërend van acht tot zestien jaar. Na een aantal jaar in Saoedi-Arabië werkzaam te zijn geweest in zijn vakgebied besluit hij niet naar Syrië maar naar buurland Turkije te gaan. “Ik ben reservist en als ik terug was gegaan was ik opgeroepen voor het leger; dat is de belangrijkste reden trouwens dat jonge mannen uit Syrië vluchten. Ik had dus zogezegd geen keus”, verduidelijkt Hakem. In Turkije zijn hij en zijn gezin in ieder geval veiliger dan in Syrië, waar alleenheerser Bashar al-Assad het nog steeds voor het zeggen heeft. Als hij zich ook in Turkije niet veilig genoeg meer voelt, besluit hij het erop te wagen en naar Europa te vluchten. Daarbij krijgt hij te maken met mensensmokkelaars. Een hachelijke onderneming die hem niet in zijn koude kleren is gaan zitten en waar hij niet graag aan terugdenkt. Uiteindelijk komt hij op 12 december 2021 in Nederland aan, om een paar weken later te vertrekken naar Maassluis, naar de noodopvang aan boord van de Lady Anne.

Nuttig maken

Daar komt hij in contact met Peter den Boer, die dan door de gemeente Maassluis is aangesteld als activiteitencoördinator aan boord van het cruiseschip maar al snel ook functioneert als vraagbaak en vertrouwensman van de vluchtelingen. Hakem vertelt Peter in contact te willen blijven met de ‘medische wereld’ en het contact met patiënten niet te willen verliezen. Maar ja, hoe pak je dat aan? Als Peter op televisie Laura de Graaff ziet, komt hij op het idee contact met haar op te nemen. Zij is namelijk als internist-endocrinoloog (iemand die zich bezighoudt met erfelijke en aangeboren aandoeningen) werkzaam in het Erasmus MC. Doel is om na te gaan in hoeverre zij iets voor Hakem zou kunnen betekenen. Dat leidt er uiteindelijk toe, we slaan voor het gemak even een paar stappen over, dat hij een soort stage kan gaan lopen in het ziekenhuis, gedurende twee dagen in de week. “Ik hoop dat ik hier kan werken in een ziekenhuis!”


Lees meer op www.rodi.nl/maassluis.


Dit is het eerste deel van een portrettenreeks over vluchtelingen die op de Lady Anne verblijven.