Vaccineren tegen apenpokkenvirus vandaag begonnen

GGD Rotterdam Rijnmond begint vandaag - donderdag 4 augustus - met het preventief inenten van risicogroepen tegen het apenpokkenvirus, officieel monkeypox geheten. Dat laat de gezondheidsorganisatie weten.

Chrit Wilshaus

Inwoners uit deze regio, bijvoorbeeld uit Maassluis, die telefonisch of per mail een uitnodiging krijgen, kunnen terecht op de GGD-vaccinatielocatie Rotterdam The Hague Airport. In deze regio zou het om ongeveer 2000 gegadigden gaan. Wie in aanmerking komt voor een vaccinatie wordt daar persoonlijk voor uitgenodigd. Zelf aanmelden, kan dus niet, benadrukt GGD Rotterdam-Rijnmond. Ook zegt de organisatie dat het geen zin heeft naar een priklocatie te komen zonder persoonlijke uitnodiging. 

Specifieke doelgroep

In aanmerking voor de prik komt een specifieke door het RIVM en het ministerie van VWS gekozen doelgroep: personen die geregistreerd staan als gebruiker van de hiv-preventiepil PrEP of daarvoor op de wachtlijst staan. Daarnaast komen ook hiv-patiënten in aanmerking. Evenals mensen die bij het Centrum Seksuele Gezondheid in beeld zijn als iemand met een verhoogde kans op een soa, een seksueel overdraagbare aandoening. Deze groep ontvangt telefonisch of per mail een persoonlijke uitnodiging van GGD Rotterdam-Rijnmond.

Onbekend

Bij personen geboren in Nederland voor 1975 die vroeger de pokkenvaccinatie hebben gehad, volstaat één vaccinatie voldoende. Maar wie na die tijd is geboren heeft twee prikken nodig. Gevaccineerd wordt met Imavax wat volgens GGD Rotterdam-Rijnmond ook veilig is voor mensen met hiv. Onbekend is nog hoe goed en hoe lang het vaccin na inenten werkt. Mensen kunnen, waarschuwt GGD Rotterdam-Rijnmond dan nog steeds het apenpokkenvirus oplopen. Het advies luidt dan ook geen seksueel contact te hebben met iemand die klachten heeft, ook na vaccinatie. Wie aan het virus gerelateerde klachten heeft, blijft beter thuis en neemt contact op met zijn huisarts. Meer informatie is te vinden op de website van GGD Rotterdam en het RIVM. Wie vragen heeft, kan ook bellen naar 088-7674020. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.