Gemeente geeft toestemming voor fakkeltocht

De gemeente heeft toestemming gegeven voor de fakkeltocht van morgen omdat het om een demonstratie gaat. Ook is gesproken met de initiatiefnemer en op basis daarvan worden er geen problemen verwacht. Volgens een woordvoerder van de gemeente worden er in het hele land dergelijke tochten gehouden om mensen een hart onder de riem te steken. Wel zal de politie de tocht goed in de gaten houden en mogen de deelnemers alleen een vooraf vastgestelde route afleggen.

Waarschijnlijk gaat het om een demonstratie tegen de coronamaatregelen die van kracht zijn. Het komt wel vaker voor dat dezer dagen een andere reden wordt opgegeven dan waartegen wordt gedemonstreerd. 

Loek Molmans (Forum voor Maassluis-steunraadslid) betwijfelt dat het om een lokaal initiatief gaat, gezien het feit dat de oproep om deel te nemen aan de fakkeltocht op een landelijke Facebookpagina werd gedeeld.

De aangekondigde fakkeltocht heeft ook voor de nodige reacties gezorgd op sociale media. Veel mensen die reageren zijn negatief en zouden het liefst zien dat de gemeente de demonstratie zou verbieden. Daarbij wordt ook verwezen naar recente gebeurtenissen. Maar volgens een zegsman van de gemeente kan de burgemeester een demonstratie alleen verbieden als daar gegronde redenen voor zijn. Zoals dat het een bedreiging vormt voor de openbare orde en veiligheid. Op basis van het indringende gesprek wat gevoerd is met de organisator van de tocht zou er geen reden zijn de tocht niet door te laten gaan.