Hoorcommissie stelt vragen ter verduidelijking

Hoe kan het dat de uitkomsten van de berekeningen van de gemeente (en van gerenommeerde bureaus) lijnrecht staan tegenover die van een aantal binnenstadbewoners en -ondernemers als het gaat om de hoeveelheid parkeerplaatsen op de nog te ontwikkelen Vlietlocatie?

Chrit Wilshaus

Die vraag stelde Huub Paalvast (VSP) afgelopen dinsdagavond bij een via Teams gehouden hoorcommissie waar de reactie (zienswijzen) op het (bestemmings)plan Vlietlocatie en de reactie van de gemeente daarop werd besproken. (Zie voor meer info elders in deze krant). Van de bezwaarmakers tegen de plannen namen Randolph Plomp en Franks Stolk aan de hoorcommissie deel. En die laatste reageerde met onder andere te zeggen dat hij dat al in diverse commissievergaderingen heeft verteld. Dick Snoeck (VVD) was benieuwd of Stolk zijn eigen bevindingen, gebaseerd op eigen onderzoek trouwens, net als de gemeente heeft laten doorrekenen. Dat blijkt niet het geval te zijn.

Onderzoek

Stolk antwoordde verder op een vraag van John Dolstra (ChristenUnie) de gemeente te hebben gevraagd een kentekenherkomstonderzoek te laten uitvoeren. Dat zou volgens hem voor meer duidelijkheid hebben kunnen zorgen. Maar volgens de gemeente zouden door de privacywetgeving niet alle relevante gegevens achterhaald kunnen worden. En daardoor zou het onderzoek zijn doel voorbij gaan. Maar Stolk stelde daar tegenover dat de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) de gemeente, als die daarom had gevraagd, gratis om niet een bijbehorende postcode had kunnen leveren.

Niets over fietsen

Bert de Reuver (D66-steunraadslid) was het opgevallen dat de bezwaarmakers met geen woord reppen over fiets- in plaats van autogebruik. “Ik had gehoopt dat u gepleit had voor fietsenstallingen.” Maar volgens Stolk, die aangaf zelf geen auto (meer) te hebben en een enthousiast fietser te zijn, staat er niets over fietsen in de ingediende zienswijze “omdat wij het bekijken vanuit de visie van de winkelier.” Als mensen in plaats van met de auto met de fiets naar het Stadshart komen, zou dat volgens De Reuver verder voor de detailhandel geen verschil moeten uitmaken.

Jorrit Keijzer (PvdA) was benieuwd wat de bezwaarmakers ervan vinden dat het college besloten heeft om het parkeerterrein waar eerst de RK-kerk stond als zodanig te behouden. Stolk zei daar op zich blij mee te zijn maar denkt niet dat dit gebied het tekort aan parkeerplaatsen in de Vlietlocatie straks kan compenseren.

Volgende week praat de commissie (verder) over het bestemmingsplan Vlietlocatie.