Burgemeester Haan en zijn echtgenote Ruth legden namens de gemeente Maassluis als eersten een krans.
Burgemeester Haan en zijn echtgenote Ruth legden namens de gemeente Maassluis als eersten een krans. (Foto: CW)

‘Oorlog leidt tot niets’

Algemeen

“Het blijft dus goed om elk jaar op 4 mei stil te staan bij al het leed dat de oorlog ooit ook hier heeft aangedaan. En om weer te beseffen dat oorlog tot niets leidt en dat echte vrijheid pas ontstaat in verbondenheid.”

Met deze twee regels sloot stadsdichter Jaap van Oostrum woensdagavond bij het oorlogsmonument het door hem voor de Nationale Dodenherdenking 2022 geschreven gedicht af. Daarin benadrukt hij dat vrijheid wel grenzen kent en als die overschreden worden dat andere mensen schaadt. Maar, zo zei hij: “Een dictator trekt zich daar helemaal niets van aan. Hij neemt alle vrijheid om over grenzen heen te gaan.” Van Oostrum stond in zijn gedicht stil bij het feit dat de oorlog in Nederland lang geleden is “maar het monster van de oorlog waart elders nog steeds rond en zet in Oekraïne nu weer voet aan de grond. Waar Rusland onder Poetin veel grenzen overschrijdt zonder zich te storen aan ’s lands soevereiniteit.” Ook burgemeester Edo Haan stond in zijn toespraak stil bij de oorlog in Oekraïne. (Meer daarover in de krant van deze week en op onze website).

De bijeenkomst trok woensdagavond de nodige belangstellenden. Om 20:00 uur werd na het blazen van het taptoesignaal twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens legden burgemeester Haan en zijn echtgenote Ruth namens de gemeente Maassluis als eersten een krans. Onder de aanwezigen die daarna ook bloemen of een krans bij het monument legden, was ook een aantal momenteel in Maassluis verblijvende vluchtelingen.

Ook een aantal vluchtelingen die momenteel in Maasluis verblijven, legden bloemen/een krans bij het oorlogsmonument.