De gemeente moet wat openbare toiletvoorzieningen betreft niet alleen van de horeca afhankelijk willen zijn maar moet ook een zelfreinigend toiletplaatsen in de stad, vindt pleitbezorger Dick Hubert samen met anderen.
De gemeente moet wat openbare toiletvoorzieningen betreft niet alleen van de horeca afhankelijk willen zijn maar moet ook een zelfreinigend toiletplaatsen in de stad, vindt pleitbezorger Dick Hubert samen met anderen. (Foto: CW)

Opnieuw pleidooi voor plaatsing zelfreinigende toiletten

Algemeen

De gemeente heeft recent bij natuurspeelplaats Avonturis vier nieuwe mobiele toiletten geplaatst en daarmee de twee exemplaren vervangen die er eerst stonden maar vaker omverlagen. Vervanging door een zelfreinigende toiletvoorziening was volgens stadsgenoot Dick Hubert echter een betere keuze geweest.

Chrit Wilshaus

Al jaren pleit hij samen met anderen, onder meer met vrijwilligers van de Maag Lever Darm Stichting, voor een openbare zelfreinigende toiletvoorziening in de stad. Voor ons gesprek hebben we maandagmiddag bij de natuurspeelplaats afgesproken. “Vier is een beetje overdreven, twee zou ook al goed zijn geweest”, steekt Hubert van wal. “Daaronder een hele goede voorziening aan de waterkant, waar fietsers gelijk gebruik van kunnen maken. Bovendien zijn dit onhygiënische wc’s. Want hoe vaak gaan die toiletten schoongemaakt worden en door wie? Dat zou je in deze tijd, na een coronapandemie, niet meer moeten willen.” Volgens een zegsvrouw van de gemeente Maassluis staan er in het hoogseizoen vier en in het laagseizoen twee toiletunits, waarvan steeds de helft beschikbaar is. Die worden wekelijks gereinigd door een schoonmaakbedrijf. Om de toiletten de gehele week zo schoon mogelijk te houden, sluit de beheerder steeds de helft van het aantal toiletten af; halverwege de week opent hij de gesloten unit(s), en sluit de gebruikte toiletunit(s).

Horeca

Het plaatsen van de mobiele toiletten bij Avonturis, die hufterproef zouden zijn, is trouwens een noodgreep. Dit maar ook vorige colleges hadden in eerste instantie gehoopt dat een horecaondernemer zich in de nabijheid van de natuurspeelplaats zou willen vestigen en dat bezoekers van de natuurspeelplaats maar ook passanten daar naar het toilet zouden kunnen gaan. Hubert daarover: “Maar horecaondernemers zijn niet te vinden of willen niet. En met de huidige krapte op de arbeidsmarkt denk ik al helemaal niet meer dat het gaat gebeuren, of dat we daar in ieder geval nog heel lang op moeten wachten. Bovendien denk ik dat een horecagelegenheid niet zit te wachten op bezoekers die alleen maar naar het toilet gaan. Maar nog beter zou het volgens hem zijn als de gemeente een zelfreinigend openbaar toilet zou plaatsen en het niet alleen een beroep zou doen op de horeca.”

Zinloos geld

Wie wil weten bij welke horecazaak naar de wc te kunnen, kan de hoge nood-app raadplegen. Hubert: “Maar als je nodig moet, denk je niet als eerste aan die app. Ik heb gehoord dat de gemeente om deel te kunnen nemen aan die app 1500 euro per jaar moet betalen. Ik vind dat zinloos geld want hoe vaak wordt hij nu gebruikt door Maassluizers. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt desgevraagd dat afgelopen jaar inderdaad voornoemd bedrag voor de app is betaald.

Meebetalen?

Het college heeft totnogtoe op het standpunt gestaan dat plaatsing van een zelfreinigend toilet, die elders in de regio op diverse locaties wel voorhanden zijn, te kostbaar is. Hubert vindt dat een niet-steekhoudend argument. “Misschien is er in Maassluis wel een ondernemer die daaraan zou willen meebetalen? Of heeft de provincie wel een recreatiepotje waaruit het gefinancierd kan worden? Zelfs heb ik vernomen dat hier ook geld voor te vinden is in Brussel. Maar dan moet je wel op zoek daarnaar willen gaan.” Tijdens ons gesprek komen er regelmatig recreanten voorbij. “Dat is voor mij alleen al het bewijs dat een zelfreinigend toilet langs de Waterweg meer dan gewenst is. Waar wachten we eigenlijk nog op?” Zijn pleidooi deelde hij in het verleden trouwens ook met raadsleden. Op een enkel raadslid na reageerde daar volgens hem toen niemand op. “Het blijft heel stil van die kant.”