Ecologe en reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge.
Ecologe en reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge. (Foto: TK)

Ontdek de superkrachten van reptielen met Sterrin Smalbrugge

De voorstelling 'Sterrin's Reptielenreis' is op 12 juni te zien in Theater Koningshof. Tijdens deze voorstelling neemt ecologe en reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge de bezoekers mee in de wondere wereld van de reptielen. 

Van kinds af aan is Sterrin al gek op dieren. Na het zien van The Crocodile Hunter, het televisieprogramma van Steve Irwin, begon ze zich meer te verdiepen in deze bijzondere dieren. “Steve deed zijn werk vol passie en overgave, dat vond ik fantastisch. Door zijn enthousiasme en kennis kon hij mensen verliefd laten worden op dieren die over het algemeen niet zo’n positief imago hebben.” Het inspireerde Sterrin om hetzelfde te gaan doen. “Toen Steve Irwin overleed, heb ik de belofte gedaan om zijn werk voort te zetten.” Sterrin was op dat moment twaalf. “Vanaf toen stond alles in het teken van reptielen. Elke spreekbeurt, elk project… Alles ging over reptielen. Ik heb mezelf heel veel geleerd en ben uiteindelijk naar de Wageningen Universiteit gegaan, waar ik me nog verder heb kunnen specialiseren.”

Superkrachten

Inmiddels reist Sterrin de hele wereld rond om reptielen te redden en te beschermen. “Dieren worden erg op hun uiterlijk beoordeeld. Als er een leeuw wordt doodgemaakt, vindt iedereen dat erg. Maar als dat bij reptielen gebeurt, is dat voor velen veel minder erg. Reptielen worden in hun leven erg benadeeld. Dat wil ik graag veranderen, door te laten zien wie ze écht zijn.”

Van kinds af aan is Sterrin al gek op dieren

Sterrin vertelt over de toffe ‘gadgets’ die reptielen hebben. “Reptielen hebben zich aan vrijwel elk klimaat ter wereld weten aan te passen. Ze hebben de meest gekke gadgets en aanpassingen. Zo zijn er hagedissen die bloed uit de ogen kunnen spuiten.” Reptielen hebben dus eigenlijk een soort superkrachten, die Sterrin je maar al te graag laat zien. “In de voorstelling maken we een reis om de wereld. Mijn reptielenvrienden laten je tijdens die reis ook zien wat zij doen en wat er dus allemaal mogelijk is om je in te zetten voor reptielen. Met zijn allen laten we je zien hoe gaaf de dieren eigenlijk zijn. Ik neem uiteraard ook dieren mee, maar als je dit spannend vindt hoef je je geen zorgen te maken. De dieren blijven gewoon bij mij en gaan de zaal niet in of rond.”

Belangrijke boodschap

De boodschap van de voorstelling ‘Sterrin’s Reptielenreis’ is tweeledig. Je leert natuurlijk heel veel over reptielen en hun superkrachten, maar er zit ook een andere belangrijke boodschap in. Sterrin vertelt: “Ik ben zelf ecoloog, maar mijn vrienden helpen reptielen weer vanuit een heel andere rol. Ik wil graag laten zien dat het niet uitmaakt wat je doet, als je maar passie hebt. Want als je ergens gepassioneerd over bent, kom je er wel.”

Kaarten voor deze voorstelling zijn te bestellen via www.theaterkoningshof.nl/agenda.

Niet vast houden

Het is voor de kinderen niet mogelijk om de reptielen voor, tijdens of na de voorstelling vast te houden. De behoeften en gevoelens van de dieren zijn leidend voor de voorstelling. Als één van de dieren niet op zijn/haar gemak is, wordt het dier teruggebracht en maakt Sterrin haar verhaal af zonder aanwezigheid van dit dier.