Bob Spaans, beter bekend als ‘Bob Spanish’.
Bob Spaans, beter bekend als ‘Bob Spanish’. (Foto: PR)

Bob Spaans timmert hard aan de weg

Bob Spaans, beter bekend als ‘Bob Spanish’ is het jaar goed begonnen. 

De stijgende lijn van vorig jaar heeft hij door weten te zetten en heeft naast een samenwerking met de gemeente Rotterdam, een collab afgedwongen met rapper The Dean, ofwel Daan Boom, bekend van onder meer Streetlab en de FOMO show.

"Je maakt een filmpje van 50 seconden waarin je rapt, je stuurt hem door naar de juiste persoon en voor je het weet zit je in een aflevering. Super vet!’’. Wat het in dit geval zo bijzonder maakt, is dat een gemiddelde video van de serie waarin ‘The Dean’ op de voet wordt gevolgd, 100.000 views binnen 24 uur weet te genereren. "Dat is hoe het tegenwoordig gaat; het hoeft maar één keer raak te zijn’’. Daar put de rapper dan ook het vertrouwen uit om door te gaan. Onder het mom van ‘de aanhouder wint’ zoekt hij altijd naar kansen en mogelijkheden.

Doorpakken

Door de clips die de geboren en getogen Maassluizer vorig jaar heeft uitgebracht is het bereik logischerwijs groter geworden. Dit heeft geresulteerd in een plekje van de finale van ‘De Grote Prijs van Rotterdam’ waarin hij, met zijn broer als back-up mc, de publieksprijs in de wacht heeft gesleept. "Dat zijn prijzen die me goed weten te stimuleren. Het is nu doorpakken geblazen’’.

Nieuw materiaal

Samen met zijn kameraad Jessy van Roon, alias SlBeats, is er de afgelopen tijd hard gewerkt aan nieuw materiaal. Enkele jaren geleden hebben de heren de eerste track genaamd ‘Maak Kennis’ (te zien op YouTube) uitgebracht en daarmee is een basis gelegd voor een verdere samenwerking. Daarnaast is Spaans altijd bezig met het uitbreiden van zijn netwerk en zo zijn er ook producers van buiten de stad op zijn pad terecht gekomen waar muziek mee wordt gemaakt.

Speciaal onderwijs

Naast creëren van eigen werk wordt hij ook regelmatig benaderd om betrokken te zijn bij diverse projecten. Een daarvan is het schrijven van een lesprogramma voor kinderen uit het speciaal onderwijs: "In samenwerking met stichting Kunstuitleen ga ik aan de slag met lesinhoud waarin rap en kunst centraal staan. Rap is een fantastisch middel om de jongeren te bereiken en in dit geval geeft het thema ‘kunst’ een extra dimensie aan de inhoud van het programma."

Doorgeven

Buiten deze samenwerking om geeft Bob zelf ook workshops. "Het is super tof om zelf actief bezig te zijn met rappen en een ontwikkeling door te maken, maar het is ook wat waard om die expertise te delen. De jeugd heeft de toekomst en zolang je die doelgroep kan stimuleren om zich op creatieve wijze te uiten moeten we dat blijven doen’’, aldus de woordkunstenaar.