Bij de benefietvoorstelling voor Oekraïne trad onder andere Slavisch ensemble Raduzhnaya op.
Bij de benefietvoorstelling voor Oekraïne trad onder andere Slavisch ensemble Raduzhnaya op. (Foto's: CW)

Indrukwekkende benefietvoorstelling voor Oekraïne

De benefietvoorstelling die maandagavond in Theater Koningshof werd gehouden ten bate van Oekraïne heeft bijna 5000 euro opgeleverd. Dat geld gaat naar Stichting AK en naar Stichting Vluchtelingenwerk Maassluis. De zaal was nagenoeg uitverkocht en de bezoekers konden genieten van diverse levendige optredens.

Chrit Wilshaus

Als gastvrouw trad Marja van Katendrecht, het alter ego van Art-Jan de Vries, op. Luchtig als het kon, daarbij het publiek niet sparend, en serieus als het moest, sprak zij de programmaonderdelen aan elkaar. De voorstelling begon met een optreden door de Oeral Kozakken en het Slavisch ensemble Raduzhnaya, die het volkslied van Oekraïne ter gehore brachten. Verder waren er voor de pauze optredens van kinderkoor Wonderwijs die een aantal nummers zong, liet voornoemd ensemble weer van zich horen en trad Ding a dong op. Bij de benefietvoorstelling werd ook een loterij gehouden. Na de pauze, die gezellig uitliep, traden met uitzondering van het kinderkoor alle artiesten nogmaals voor het voetlicht en kon iedereen bijvoorbeeld opnieuw genieten van de Oeral Kozakken. Die sloten de avond op indrukwekkende wijze af met het zingen van een zegenwens. Alle artiesten traden overigens belangeloos op. Verder maakte Lely de avond mogelijk. Vermeldenswaard is verder nog dat na de pauze Natalya de Ruiter, die zelf Oekraïense wortels heeft maar al twintig jaar in Nederland woont, spontaan het een en ander vertaalde voor de Oekraïense toeschouwers in de zaal. Dat werd zeker gewaardeerd.

Meisje uit Tsjechië

Aan het begin van de benefietvoorstelling sprak burgemeester Edo Haan de Oekraïense bezoekers in het Engels toe en zei hij onder andere vooral te hopen dat ze zich veilig voelen in Maassluis. "Ik ben dan ook geweldig blij en trots dat deze zaal in no-time zo goed als uitverkocht was en weet zeker dat we een hele goede avond zullen krijgen.” De dag dat Rusland Oekraïne binnenviel, op 24 februari dit jaar, deed Haan denken aan diezelfde datum maar dan in 1968, toen hij op de middelbare school zat en ineens in zijn klas een meisje uit Tsjechië kwam, die had moeten vluchten, nadat de Russen Praag waren binnengevallen. "In de jaren negentig gingen we banden aan met steden in voormalig Oost-Europa. Waaronder Beregszász, een stad in Oekraïne. Steeds was er contact met Stichting AK. Dat is de afkorting van Actie Kerstgroet die al jarenlang via de kerk contact onderhoudt met deze Oekraïense zusterstad, die ongeveer 20.000 inwoners telt. Bram en Els Vreugdenhil van Stichting AK, zijn er net weer geweest en hebben daar spullen gebracht.”


Lees meer op www.rodi.nl/regio/maassluis..

Ook was er een optreden van kinderkoor Wonderwijs.