Bas Ammerlaan krijgt een rondleiding van BAAK’s hoofduitvoerder Paul Huijberts.
Bas Ammerlaan krijgt een rondleiding van BAAK’s hoofduitvoerder Paul Huijberts. (Foto: Rijkswaterstaat.)

Kinderburgemeester Bas: ‘Jammer, geen fietstunnel’

Algemeen

Uitkijktoren is weggehaald, maar komt terug

De kinderburgemeester van Rozenburg, Bas Ammerlaan, heeft na een werkbezoek aan de bouwlocatie voor de Blankenburgverbinding de spijker op zijn kop geslagen: “Jammer dat er geen fietstunnel komt,” zegt hij op de website van Rijkswaterstaat.

Door Kor Kegel

Positief is hij echter over de snellere verbinding met Vlaardingen en Maassluis. Hij heeft begrepen dat er na de ingebruikname van de tunnel onder Het Scheur minder files op de A15 zullen zijn. Bas Ammerlaan zit in Brielle op de middelbare school, maar met openbaar vervoer via de tunnel zou het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen een serieuze concurrent van het Maerlant kunnen worden.

Rijkswaterstaat laat weten dat de verwijderde uitkijktoren langs de verbindingsweg tussen de Boulevard en de Droespolderweg binnenkort terugkeert. Het uitkijkpunt stond in de weg voor werkzaamheden die in deze periode plaatsvinden. Rijkswaterstaat wil belangstellenden niettemin de mogelijkheid bieden om de voortgang van het project te volgen. Tot de zomer kan een kleine groep van maximaal zes geïnteresseerden een rondleiding over de bouwplaats parallel aan de Botlekweg krijgen. Men kan belangstellig kenbaar maken via de website. Reflecterende kleding, veiligheidslaarzen en een witte helm zijn tijdens de rondleidingen verplicht. Wie niet aan de beurt komt, kan wel alvast zaterdag 18 juni in de agenda noteren. Dan is het de Dag van de Bouw en worden meer bouwlocaties van de Blankenburgverbinding voor het publiek opengesteld, ook aan Vlaardingse zijde.

Helm op maat

Bas Ammerlaan kreeg een helm op maat, toen hij door hoofduitvoerder Paul Huijberts werd rondgeleid. De hoofduitvoerder van het bouwconsortium BAAK leidde hem naar het diepste punt van de zuidelijke toerit van de toekomstige tunnel. In de diepe bouwkuip komt de inrit van de tunnel, die richting de rivier steeds dieper komt te liggen. Het diepste punt van de tunnel komt op 28 meter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP). Bas keek zijn ogen uit. Vijftien meter onder de betonnen dwarsbalken waar de hoogwerkers op staan, zullen straks de auto’s rijden. “Zo, die tunnel is echt heel erg diep!” citeert Rijkswaterstaat hem. Op de betonnen balken komt het dak van de tunnel.

Goede vraag van Bas: “Waarom wordt de tunnel niet geboord?” Hoofduitvoerder Paul Huijberts legde uit dat er in dit gebied zo vel leidingen en kabels liggen, dat er geen manoeuvreerruimte is voor de startschacht van de boor. Daarom worden er tunnelelementen gebouwd. Dat gebeurt in een droogdok van Damen Verolme. In 2023 worden deze elementen afgezonken in Het Scheur en worden aan beide oevers de toeritten eraan gekoppeld.

Kinderburgemeesters

Nederland telt 87 kinderburgermeesters. Sinds 2020 heeft Rozenburg een kinderburgermeester. In dat jaar was het dorp precies tien jaar onderdeel van de gemeente Rotterdam. Dat wilde Rozenburg op een speciale manier vieren door een jonge Rozenburger als kinderburgermeester te benoemen. Bas solliciteerde en hij werd gekozen. “Omdat ik nog een tiener ben, kan ik als kinderburgemeester beter kijken naar de dingen die tieners op Rozenburg leuk vinden. Beter dan volwassen mensen, want zij kijken vaak alleen naar speeltuinen voor kleine kinderen. Sinds kort hebben we een Johan Cruijffveldje, waar we lekker kunnen voetballen en basketballen,” zegt Bas.