Patrick Wanders maakt een zelfportret tussen de ingelijste foto’s van botsende druppels.
Patrick Wanders maakt een zelfportret tussen de ingelijste foto’s van botsende druppels. (Foto: P.Wanders)

Splashfotografie Patrick Wanders in passage

Algemeen

Zijn het kwallen of paddenstoelen? Nee, ’t zijn elkaar rakende druppels Als een druppel in het water valt, gaat hij zich niet meteen vermengen met het water. Hij veert weer even op tot het oppervlak. Als er op dat moment een volgende druppel bovenop valt, ontstaan wonderlijke vormen.

Door Kor Kegel

Patrick Wanders, fotograaf van deze krant, heeft tijdens de coronalockdown de splashfotografie ontdekt en verder ontwikkeld. De elkaar rakende druppels zorgen voor een paddenstoelvorm. Of, met een speelse belichting, lijken het doorschijnende kwallen met neerhangende tentakels. Patrick Wanders beheerst de kunst van het scherpstellen en belichting. Met de juiste computerprogramma’s schiet hij mini-opnames van eigenlijk een gewoon natuurlijk proces, maar macro uitvergroot worden het bijna landschappelijke beelden.

Hij valt ermee op. Stichting Kunst en Cultuur Rozenburg (SKCR) heeft hem uitgenodigd de komende maanden een aantal van zijn splashfoto’s te exposeren in de passage tussen de Molenweg en het Raadhuisplein. Morgen, vrijdagmiddag, is de opening om 16.00 uur en Hugo van Dalen en Petra Slinger zorgen voor de muzikale omlijsting. De expositie’The Magic World of Splash’ duurt tot vrijdag 1 juli. Op zondag en ’s avonds is de passage afgesloten.

In de Dorpskerk in Hoek van Holland kijkt men ook uit naar zijn werk. Patrick Wanders exposeert in de kerk aan de Prins Hendrikstraat vanaf zaterdag 28 mei. De cultuurscout van Rozenburg, Annet Schipper, is ook cultuurscout in De Hoek en zo kwam het contact tot stand. Patrick Wanders zal er ook foto’s exposeren, die hij maakte van de Nieuwe Waterweg. Dat heeft uiteraard betrekking op de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg.

“Tijdens de coronacrisis, toen er veel winkels en cafés dicht waren, zat ik te googelen en ontdekte ik de druppelfotografie van Gavin Hoey in Amerika. Hij is een zeer veelzijdig fotograaf. Vanuit een reservoir valt er om de zoveel tijd een druppel. Je kunt instellen dat het in milliseconden gaat. En als je dan het moment pakt dat een druppel valt op de vorige druppel, krijg je wonderlijke beelden,” zegt Patrick Wanders. Hij houdt er nu al bijzondere opdrachten aan over. Een whiskeyliefhebber wil dat hij het met whiskeydruppels probeert. Maar de viscositeit van whiskey is niet ideaal. Hij probeert het eerst met thee die de kleur van whiskey heeft.

Een week later, zaterdag 16 april om 11.00 uur, opent SKCR weer een expositie in de bibliotheek aan de Molenweg. De deelnemende kunstenaars zijn Rozenburgers. Hennie Roobol, Joke Keulemans en Henny van ‘t Schip tonen recent werk, van abstract tot figuratief. Deze tentoonstelling duurt tot dinsdag 17 mei.