Arie van Oudheusden, Peet van der Snoek en Hans Boelhouwer laten het bakje zien, waar de glazenwasser niet meer in mag.
Arie van Oudheusden, Peet van der Snoek en Hans Boelhouwer laten het bakje zien, waar de glazenwasser niet meer in mag. (Foto: Patrick Wanders)

Bewoners Boulevard zijn de vuile ramen zat

Algemeen

Glazenwasser kan al zeven maanden zijn werk niet doen

De bewoners van de Boulevard zijn kwaad. Al zeven maanden zijn hun ramen niet gewassen. Het Kone-bakje, waarin de glazenwasser periodiek rond hun flat ging, maakt deel uit van een defecte gevelinstallatie en niemand doet er wat aan.

Door Kor Kegel

Het bakje hangt er nutteloos bij boven het afdakje van de vijfde verdieping aan de kant van Het Want. Drie bewoners laten het zien: Arie van Oudheusden, Peet van der Snoek en Hans Boelhouwer. Door een smerig raam kun je zien dat het bakje met een doek afgedekt is. “Als het zonnetje op de ruit staat, zie je niks. Dan is het net alsof je in de mist zit,” zegt Hans Boelhouwer.

Even later plaatst Peet van der Snoek een soortgelijke opmerking. In het appartement van Arie van Oudheusden heb je een fantastisch uitzicht op Maassluis en Het Scheur richting Hoek van Holland. “Woon je op het mooiste plekje van Rozenburg en dan zie je nauwelijks of de schepen naar links of naar rechts gaan,” zegt Peet van der Snoek met een goed gevoel voor overdrijving. Want vuil en smerig zijn de ramen inderdaad, maar niet zo erg dat je de scheepvaart helemaal niet meer ziet.

“Zeven maanden zijn de ramen niet meer gewassen,” zegt Arie van Oudheusden. “We hebben de klacht herhaaldelijk doorgegeven aan Ressort Wonen. De corporatie heeft 18 van de 22 appartementen in deze negen etages tellende flat. De andere vier appartementen zijn koopwoningen, dus er is een vereniging van eigenaren. Ressort Wonen heeft de klacht doorgespeeld aan Twinns VvE Beheer in Berkel en Rodenrijs, die de belangen van de VvE aan de Boulevard behartigt. En daar horen we niks van, want als huurders zijn we geen partij voor Twinns.”

“Ressort is er dus vanaf en van Twinns horen we niks,” zegt Peet van der Snoek. Het ramen zemen was door Twinns uitbesteed aan Dirty-Clean, in 2015 overgenomen door Sander Kentie en Vanessa Meertens van S en V Schoonmaakdiensten. “De vrouw van de glazenwasser wil niet dat haar man nog het bakje ingaat, want ze wil hem eind van de middag wel levend thuis zien,” zegt Arie van Oudheusden.

Pesch Elektrotechniek, gevestigd in de Pothof, is wel komen kijken hoe het bakje hersteld kan worden, maar omdat er voor het bakje geen veiligheidscertificaat voor handen is, gaat ook Pesch het ding niet uitproberen in een rondgang om de flat heen. “Levensgevaarlijk,” beaamt Hans Boelhouwer.

Zo is een patstelling ontstaan. Gevolg: voor de bewoners vieze ramen en voor de glazenwasser inkomstenderving.

“De kernfeiten kloppen,” zegt Frans Desloover, directeur-bestuurder van Ressort Wonen. “Er vindt al te lang geen glasbewassing plaats en dat vinden we met de bewoners héél vervelend. Over de oorzaak, effecten en mogelijke oplossingen zijn de bewoners recent geïnformeerd door Ressort Wonen. Zo hoort dat ook, want de huurders huren bij ons. Kopers in het complex worden door Twinns geïnformeerd.”

In de brief van Ressort Wonen aan de huurders staat dat de gevelinstallatie buiten werking is. De VvE heeft advies gevraagd over de staat ervan. Het blijkt dat de installatie gerepareerd of vervangen dient te worden. Beide opties worden in stemming gebracht op de algemene ledenvergadering van de VvE. Deze vindt over een week plaats, op woensdag 13 april. Vervolgens zal Ressort Wonen de huurders uiterlijk op 20 april informeren over de uitkomst van deze vergadering.

“We zijn benieuwd,” zegt Peet van der Snoek. “We hebben een keer 196 euro restitutie gekregen, omdat de ramen niet gewassen waren. Maar wat heb je aan 196 euro, als je niet meer naar buiten kunt kijken?”

Arie van Oudheusden: “We wonen op een A-locatie en daar betalen we ook voor. Maar het uitzicht is niet conform wat je van een A-locatie mag verwachten.”