Rozenburg stond gisteren in de agenda van Christine Eskes.
Rozenburg stond gisteren in de agenda van Christine Eskes. (Foto: Jan de Groen.)

Wethouder optimistisch over nieuw seizoen Cruyff Court

Algemeen

Na alle inspanningen van de gebiedscommissie Rozenburg en het jongerenwerk durfde wethouder Christine Eskes het wel aan om de Cruyff Court feestelijk te openen. In het weekbericht van de gemeente Rotterdam stond dat gepland voor gistermiddag om drie uur.

Door Kor Kegel

Het ging natuurlijk om de opening van het nieuwe buitenspeelseizoen, want de Cruyff Court ligt er al meer dan een jaar. Sinds de ingebruikname is er vaak sprake van overlast geweest, waarvan vooral de bewoners van de Laan van Nieuw Rozenburg en enkele zijstraten last hadden. Het ging om het lawaai van gettoblasters, fout geparkeerde auto’s en intimidatie, inbegrepen steekincidenten. De gebiedscommissie raadde de omwonenden een jaar geleden aan om vooral melding te blijven maken van de ervaren overlast. Als er niet meer geklaagd zou worden, konden de politie en de handhavers wel eens denken dat het allemaal goed ging en zou er niet meer worden opgetreden. Bij de planvorming voor de Cruyff Court waren harde afspraken gemaakt over toezicht en ordehandhaving. Daar moesten de bewoners op kunnen vertrouwen, vond de gebiedscommissie. Ze raadde af om te denken dat er toch niets met meldingen van overlast zou worden gedaan.

Commissieleden, ambtenaren, politie en jongerenwerk hebben vervolgens geprobeerd de rust te doen terugkeren door afspraken te maken met de gebruikers van de Cruyff Court, meest jongeren.

Christine Eskes, wethouder voor volksgezondheid en sport, is optimistisch. “Met de Cruyff Court aan de Laan van Nieuw Rozenburg willen de gemeente Rotterdam en de Johan Cruyff Foundation jong en oud een goede en veilige sport- en ontmoetingsplek in de buurt geven,” zegt de gemeente.

Gistermiddag waren er verschillende sportieve activiteiten voor jeugd en jongeren.