Deze montagefoto laat zien hoe hoog de geplande windturbine op de Landtong uitsteekt boven de kraanschepen van Heerema.
Deze montagefoto laat zien hoe hoog de geplande windturbine op de Landtong uitsteekt boven de kraanschepen van Heerema. (Foto Rob van Tiel. )

Petitie tegen windturbine Landtong

Tot nu toe hebben duizend Rozenburgers en Maassluizers een petitie ondertekend, die gericht is tegen de plaatsing van een windmolen in de natuur van de Landtong Rozenburg. De petitie staat vandaag afgedrukt in deze krant, zodat ook mensen zonder computer de petitie kunnen ondertekenen.


Door Kor Kegel

Ook Stichting Leve de Landtong en de Ruitervereniging Rozenburg steunen de petitie, die opgesteld is op initiatief van Rien Vreugdenhil, vrijwilliger op de Landtong. Er wordt aan herinnerd dat de aanleg van Europoort ten koste ging van 1300 hectare natuur en dat voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte de afspraak werd gemaakt dat een groene Landtong de compensatie zou zijn ter verbetering van de leefomgeving. 

Petitionaris Rien Vreugdenhil vraagt zich af of Rotterdam de zestig hectare compensatienatuur nu prijsgeeft. Want de plaatsing van een enorme windmolen, de grootste in zijn soort, zal de flora en fauna op de Landtong verstoren evenals het woongenot en de beleving van rust, recreatie en natuur. “Deze zestig hectare kan niet gecompenseerd worden. Er is simpelweg geen plek om nogmaals te compenseren,” staat in de petitie.

Het zag er zo goed uit. Het gemeentebestuur liet vóór de raadsverkiezingen weten dat er toegewerkt wordt naar een groen bestemmingsplan voor de Landtong. Daarover had het college van burgemeester en wethouders een akkoord bereikt met Havenbedrijf Rotterdam, die nog aanspraak mocht maken op een economische bestemming van een deel van de Landtong, maar daar nu van afziet. De megaturbine zal echter een ernstige verstoring betekenen. “Groene energie mag niet ten koste gaan van natuur. Winning van windenergie op deze plek bedreigt een grote habitat en leidt daarmee tot verlies aan biodiversiteit. Biodiversiteit is minstens zo belangrijk als klimaat,” is samengevat de redenering in de petitie. Rien Vreugdenhil: “Er is geen draagvlak voor windenergie op deze plek, omdat wij dit natuurgebied heel hard nodig hebben te midden van de drukke haven en industrie.”

De ondertekenaars van de petitie verzoeken de gemeente Rotterdam om de afspraken met het Rijk, vastgelegd in de PKB-PMR, na te leven en geen vergunning te verlenen voor de bouw van een of meer windmolens in het natuurlijke deel van de Landtong.

Degenen die de petitie in deze krant willen ondertekenen, kunnen de uitgeknipte strook tot maandag 9 mei inleveren bij PLUS Groesz aan de Emmastraat 84-86 of op de volgende adresssen: Zanddijk 57, Maasstraat 32, Brink 18 en Essendaal 117a. Wie niet in de gelegenheid is de petitie daar in de bus te doen, kan bellen met René van den Beemt of Else 't Hooft-Alberti. Hun telefoonnummers staan onder de petitie vermeld.