Samuel en Julian.
Samuel en Julian. (Foto: Excelsior M)

Buurjongens leven voetbaldroom

Veel kinderen dromen ervan: voetballen bij een profclub. Voor twee Excelsior Maassluis jongens kwam deze droom vorig seizoen al uit. Zij verruilden Excelsior Maassluis voor de jeugdopleiding van een BVO. En het grappige: Samuel (Sparta Rotterdam) en Julian (PSV) zijn buurjongens! 

Wat vonden jullie het gaafst het afgelopen seizoen?

Julian: "Ik vond het vooral heel leuk om tegen allemaal andere profclubs te spelen. En helemaal dat ik bij veel wedstrijden aanvoerder was!" Ook Samuel hoeft niet lang na te denken over deze vraag: "Ik vind het leuk dat we tegen veel goede clubs spelen. Zoals Ajax, Feyenoord, PSV. Maar ook Benfica en Slavia Praag."

En als je één hoogtepunt mag noemen, wat is dat dan?

Julian: "Ik heb het winnende doelpunt gemaakt tegen Leicester City en ook een penalty tegen Manchester City op het Robin van Persie-toernooi. Dat vond ik leuk omdat er toen ook veel familie en vrienden aan het kijken waren." Ook Samuel weet wel wat zijn hoogtepunt was, alleen is Julian daar misschien wat minder blij mee. "We moesten tegen PSV. Tegen Julian en in de ochtend was ik best een beetje nerveus. Er kwamen veel bekenden kijken en als je dan slecht speelt, ziet iedereen dat. Gelukkig ging het goed. Ik scoor bijna nooit, maar in die wedstrijd heb ik twee keer gescoord. Waarvan één kopbal!" Toch heeft Samuel nóg een hoogtepunt. "Ik vind het ook heel leuk dat ik nieuwe teamgenoten heb gekregen. We zijn echt elkaars vrienden geworden dit seizoen. Dat is me echt meegevallen."

Jullie spelen nu bij een BVO. Wat is het grootste verschil met Excelsior?

Samuel: "De trainers zijn streng en leren het voetbal soms anders. Ze trainen veel op techniek en letten daarna pas op samenspel. De trainingen zijn zwaarder en de wedstrijden moeilijker. Maar daardoor leren we juist veel." Daar sluit Julian zich bij aan. "Bij PSV krijg ik meer en langere trainingen en alle kinderen kunnen daar goed voetballen. Daardoor word ik zelf ook steeds beter."

Jullie moeten nu wel meer reizen. Vind je dat niet vervelend?

Samuel: "Ik vind het soms wel vervelend, maar je went er ook aan. Ik vind 2 uur naar de camping rijden nu niet meer zoveel. We zijn dit seizoen zelfs in Heerenveen en Sittard geweest. Meestal luister ik dan gewoon naar muziek en zit ik lekker te chillen." Julian moet zelfs richting Eindhoven rijden, maar heeft daar niet zo'n last van. "Ik vind het niet zo erg. Ik ga gewoon lekker achterin zitten en een beetje uitrusten van de trainingen."

Zijn er ook dingen die je mist van Excelsior?

Julian: "Ja, mijn vrienden op de voetbal. Ik vind het jammer dat ik hun nu minder zie." Samuel kan dat beamen: "Ik mis mijn oude trainers en teamgenoten wel. Ik kom nog wel bij Excelsior, maar wel minder dan vroeger. Dat is soms jammer. Gewoon de club, lekker dichtbij. Bij Sparta moet je altijd presteren. Bij Excelsior mag je soms gewoon nog even lollig doen op de training."

Jullie spelen natuurlijk niet voor niets bij een BVO. Wat zijn jullie sterke punten?

Samuel: "Verdedigen. Ik pak in de duels veel ballen af. Daarom is Virgil van Dijk mijn favoriete speler. De trainers zeggen dat ik ook overzicht heb en goed kan passen." Julian staat iets verder naar voren, maar heeft dezelfde sterke punten. "Ik kan in het midden vrijlopen en heb best wel overzicht. Dan kan ik goede passes geven. Net als Frenkie de Jong, mijn favoriete voetballer."

Zijn jullie nu ook voor Sparta en PSV?

Samuel: "Ja, nu wel. Ik ga vaak naar de thuiswedstrijden van het 1e. Het is een leuke club en ik kom er nu natuurlijk ook veel. Dan word je toch steeds meer voor Sparta." Bij Julian zit dat anders: "Ik ben voor Manchester City, want daar wil ik later voetballen!"

Twee buurjongens die allebei bij een profclub spelen. Hoe komt dat toch?

Julian: "Dat is echt puur toeval." En daar sluit Samuel zich helemaal bij aan. "Ik vind het wel grappig en we praten er ook wel over met elkaar. Over de wedstrijden, onze teams en de stappen die we maken. Maar verder is het gewoon puur toeval. Al wonen we natuurlijk wel in de gezelligste wijk van Nederland!"