Bozan tekende vorige week zijn contract bij Kees van der Does Loonbedrijf en is dolblij dat hij aan de slag kan gaan.
Bozan tekende vorige week zijn contract bij Kees van der Does Loonbedrijf en is dolblij dat hij aan de slag kan gaan. (Foto: CW)

‘Bozan sprong erop en kreeg hem meteen aan de praat!’

Bozan is dolgelukkig dat hij na bijna een jaar zoeken werk gevonden heeft. Vorige week donderdagochtend tekende De 56-jarige vluchteling en bewoner van de noodopvang op de Lady Anne een voltijdscontract bij Kees van der Does Loonbedrijf in Maasland. 

Chrit Wilshaus

Bozan begint al met werken op zijn dertiende bij een oom van hem in Syrië. Die neemt niet alleen hem onder zijn hoede maar zorgt dan ook al een aantal jaar voor het gezin waar Bozan uit komt. “Mijn vader is namelijk gestorven toen ik nog heel jong was”, verduidelijkt hij.

Kees van der Does Loonbedrijf houdt zich bezig met het aansluiten, onderhouden en repareren van onder meer gasleidingen en elektriciteitskabels, vertelt Rachel van der Does van MKR Uitzendbureau desgevraagd. Uitzendbureau en loonbedrijf hebben samen ongeveer 250 werknemers in dienst. Is het nog een probleem dat Bozan (nog) geen Nederlands kan? “Normaal gesproken werken we sowieso niet met mensen die de Nederlandse of Engelse taal niet spreken. Maar toen Bozan bij ons kwam solliciteren, duurde het echter nog geen tel voordat hij begreep dat wij hem met behulp van handgebaren vertelden”, aldus Rachel van der Does. 

Het behalen van zijn certificaat is wel een uitdaging

“Volgens mij is hij trouwens geboren op de kraan. Hij kan overal mee wegrijden! Zo weet niemand in ons bedrijf, met uitzondering van Kees, hoe de grote shovel werkt die in de ‘zandbak’ staat. Maar Bozan sprong erop en kreeg hem meteen aan de praat. Dat is echt uniek!”

Op dit moment heeft voornoemd bedrijf verder nog geen asielzoekers/statushouders in dienst. Bozan is dus de eerste. Wel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een aantal Oekraïense vrouwen die in de Vliet wonen. "Het kost onwijs veel tijd en energie maar het is oprecht de moeite waard op het moment dat je ziet dat iemand er ook echt moeite voor doet. Wat belangrijk is, is dat ze open staan om de Nederlandse taal te leren en volgens mij wil Bozan dat ook.” Omdat communicatie ook van belang is voor een veilig werkproces, vormt Bozan een koppel met een grondwerker die het Arabisch machtig is. "Persoonlijke aandacht vinden wij trouwens sowieso erg belangrijk”, benadrukt Rachel van der Does. Doordat de certificaten die hij behaalde in Syrië niet geldig zijn in Nederland, en hij komt te werken bij een VCA-gecertificeerd bedrijf, moet Bozan nog wel zijn VCA-diploma behalen. Afgelopen zaterdag was zijn eerste cursusdag. Omdat Bozan analfabeet is, is het behalen van zijn certificaat wel een uitdaging. Maar hij is wel super gemotiveerd. VCA staat overigens voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers.


Vluchtelingen die zes maanden in Nederland verblijven maar nog geen status hebben, mogen een BSN-nummer aanvragen en kunnen dan 24 weken, ongeveer een half jaar, werken.