Burgemeester Edo Haan en Barbara Teuben.
Burgemeester Edo Haan en Barbara Teuben. (Foto: CW)

Oranje broche als teken tegen geweld naar vrouwen

Met de Orange the Worldvlag die momenteel op het dak van het stadhuis wappert, vragen de Soroptimisten aandacht voor de strijd tegen geweld jegens vrouwen. 

Chrit Wilshaus

“Wij vechten, en dat moet je dan niet letterlijk nemen, om het geweld tegen vrouwen te bestrijden”, vertelde Barbara Teuben, voorzitter Soroptimisten Beneden Maas, de gemeenteraad dinsdagavond. Volgens haar is dat heel belangrijk omdat wereldwijd één op de drie vrouwen te maken heeft met fysiek, psychisch of seksueel geweld of met het hele scala. “In Nederland zijn die cijfers nog hoger, namelijk 45 procent van de vrouwen maakt minimaal één keer in haar leven iets dergelijks mee.” Hoewel niet alle mannen zich aan geweld tegen vrouwen schuldig maken, zijn mannen volgens Teuben wel vaak dader. Om te laten zien dat de raadsleden daar iets aan willen veranderen, kregen zij bij wijze van ludieke actie een oranje broche. Raadsvoorzitter burgemeester Edo Haan kreeg er als eerste een opgespeld. (Zie foto).

Teuben wees er verder op dat wie dat wil op www.orangetheworld.nl kan aangeven tegen geweld tegen vrouwen te zijn door daar zijn of haar handtekening te plaatsen.

Stadsgenoot en regeringscommissaris Mariëtte Hamer, die woensdag haar eerste officiële publicatie presenteerde, denkt dat een Onderzoeksraad voor Sociale Veiligheid uitkomst kan bieden als het gaat om seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag (richting vrouwen). Een probleem dat volgens haar vaak veel groter is dan wordt gedacht, zei ze tegen de Volkskrant.