'We zijn er voor mensen die het op eigen kracht niet redden'

In Nederland heeft één op de acht huishoudens een laag inkomen. In Maassluis gaat het om één op de tien huishoudens. Dat laatste geldt ook voor het aantal kinderen wat in onze stad opgroeit in armoede. Verder heeft één op de acht huishoudens in Nederland met schuldenproblematiek te maken, tegenover een op de elf gezinnen in Maassluis.

Chrit Wilshaus

Dat staat in de Armoedemonitor Kenniscentrum MVS (Maassluis, Vlaardingen, Schiedam) waarover wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) recent een raadsinformatiebrief (RIB) naar de raad stuurde. Naast dat de monitor beschrijft hoe het gesteld is met de armoede in de regio, maakt het onderzoek ook duidelijk hoe het staat met het gebruik van allerlei regelingen. Zoals bijzondere bijstand en schuldhulpverlening. Daarnaast wordt de effectiviteit geschetst van het armoede-en schuldenbeleid.


Schulden

In zijn brief onderstreept Kuiper dat Maassluis een sociale en rechtvaardige gemeente is (en wil blijven). 'Wij zijn er voor inwoners die het op eigen kracht niet redden. Daarom hebben wij dit jaar samen met de gemeenten Vlaardingen en Schiedam via Stroomopwaarts, MVS-breed, extra activiteiten ingezet om armoede te bestrijden.' Daarbij valt te denken aan het in het leven roepen van een Schuldenlab en een Meldpunt Kinderopvangtoeslagaffaire. Maar ook is bijvoorbeeld de individuele studietoeslag met ingang van 1 januari 2022 verhoogd.


Slimmer

Net als in 2019 deed het Kenniscentrum MVS onderzoek naar armoede in deze regio. Daarbij was er bijzondere aandacht voor de invloed van corona en de conjunctuur. De armoedemonitor ontstond vijf jaar geleden vanuit de wens om armoede te bestrijden door slimmer gebruik te maken van data, aldus wethouder Kuiper. 'De verwachting was dat door uiteenlopende gegevens te koppelen en te analyseren een veel completer en gedetailleerder beeld verkregen zou kunnen worden van de omvang van het armoedeprobleem en wie erdoor getroffen worden.' Als de raad dat wil kan Kenniscentrum MVS tijdens een thema-avond op dinsdag 8 februari 2022 een toelichting geven op de Armoedemonitor, besluit de portefeuillehouder zijn schrijven.