Wethouder Kuiper:

Dat het Rijk de plannen om (versneld) meer woningen te bouwen op de Kade en om woningbouw te realiseren op het voormalige Van Gelderenterrein heeft gehonoreerd met een subsidie van 3,7 miljoen euro, is volgens wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) goed verklaarbaar.

Subsidietoekenning goed nieuws voor woningzoekenden met smalle beurs

Chrit Wilshaus

“Onze plannen sluiten namelijk naadloos aan bij de poging van het Rijk om de bouw van betaalbare woningen aan te jagen. Zeker in de buurt van hoogwaardig openbaar vervoer, zoals in Maassluis het geval is. Enerzijds zijn we uiteraard blij dat we deze subsidie hebben binnengehaald en anderzijds dat we concreet actie kunnen ondernemen om iets te kunnen doen aan het bestrijden van de woningnood. Met name voor mensen met een beperkt inkomen of starters op de woningmarkt die het momenteel echt heel moeilijk hebben en er haast niet tussen kunnen komen.” Wethouder Kuiper benadrukt dat de gemeenteraad nog wel akkoord moet gaan met de plannen waarvoor het geld bestemd is. Hij hoopt dat daar brede steun voor zal zijn, omdat de volksvertegenwoordigers, van links tot rechts, hem de opdracht hebben gegeven met ontwikkelaars te overleggen hoe er meer betaalbare woningen in de plannen kunnen komen om de woningnood te bestrijden. 

Erfpachtmodel

De subsidie uit Den Haag helpt volgens Kuiper bovendien om het voormalige Van Gelderenterrein geschikt te maken voor woningbouw. 

'We kiezen bewust voor het bouwen voor mensen met een bescheiden beurs'

“Daar zijn kosten aan verbonden. Zoals het saneren en ophogen van de bodem, de aanplant van groen en, niet te vergeten, de afwikkeling van het verkeer. Daarnaast heb je ook minder opbrengsten als je kiest voor het betaalbare segment. Maar hier kiezen wij er bewust voor om te bouwen voor mensen met een bescheiden beurs.” Omdat de grond van het voormalige Van Gelderenterrein van de gemeente is, zal hier het voor starters gunstige erfpachtmodel worden toegepast. Een deel van de Rijkssubsidie is overigens bestemd voor de aanleg van een goede weginfrastructuur, benadrukt de portefeuillehouder, die daarover overlegt met zijn collega-wethouder Fred Voskamp (CDA).”

Niet laatste woord gesproken

Technisch had de verdichting van de Kade ook uitgevoerd kunnen worden zonder de Rijkssubsidie, weet wethouder Kuiper. "Alleen was het betaalbaar krijgen van bepaalde aanpassingen lastiger geweest en door deze impuls is dat nu wel een stuk makkelijker geworden.” Over de verdichting is trouwens ook niet het laatste woord gesproken. Opnieuw de wethouder: “Het bestemmingsplan voor de Kade voorziet in de bouw van 600 woningen. Met de ontwikkelaar hebben we besproken hoe er meer woningen gebouwd zouden kunnen worden zonder dat de leefbaarheid daaronder lijdt. Daarom is met de raad afgesproken eerst naar de verkeersafwikkeling te kijken alvorens over de plannen te besluiten.”