De opgebouwde warmtebron straalt behoorlijk wat warmte af.
De opgebouwde warmtebron straalt behoorlijk wat warmte af. (Foto: Bert Westendorp)

Bloempot als verwarming

Algemeen

REGIO – “Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. De bloempotten vliegen de winkel uit”, laat een verkoper bij tuincentrum Nuyens in Limmen weten.

Normaal stijgt half september de vraag naar winterplanten sterk. Maar tot verbazing van de verkopers waren het deze periode de authentieke keramische bloempotten met bijpassende schotel die niet aan te slepen waren. De reden? Een filmpje op YouTube, waar een alternatieve kostenbesparende stookmethode werd getoond. Met de hoge energieprijzen een fiks bekeken item. Op de vraag of het inderdaad zoden aan de dijk zet om op deze manier een kamer te verwarmen, moet de man het antwoord schuldig blijven. Maar baat het niet, dan schaadt het - financieel - ook niet.

Vier waxinelichtjes

De bloempotmethode is simpel. Plaats op de bloempotschotel vier waxinelichtjes. Zorg met de bekende verfroerhoutjes dat er een luchtsleuf zit tussen het schoteltje en de bloempot. Steek vervolgens de lichtjes aan, zet de bloempot op de onderliggende schotel en de klus is geklaard.

De buitentemperatuur is in de vroege avond veertien graden. In de kamer, afmeting ongeveer 28 vierkante meter, wijst de thermostaat achttien graden aan. Na de ingebruikneming van de alternatieve warmtebron wordt de bloempot na enige minuten behoorlijk warm. Continu koekeloeren naar de thermostaat geeft na een half uur een verrassend resultaat. De verwarming staat uit, maar de temperatuur in de kamer is een halve graad gestegen en wijst nu dus 18,5 graden aan.