Overlast vliegtuigen vooral boven De Koog

Algemeen

UITGEEST - Recentelijk besteedde Nieuwsblad Uitgeest aandacht aan het vliegtuigkabaal boven Uitgeest. Nog steeds komen er reacties binnen. Opnieuw een selectie.

“Ik slaap eindelijk ongestoord met het raam open, dat kon eerder niet. Helaas houdt dat om 06.00 uur weer op. En soms is iemand de regels even vergeten.”

E. Meijssen

“Naast de overlast die ‘s nachts wordt ervaren - en al dan niet mindering daarvan - wil ik hierbij graag de ervaring delen gedurende de dag met landend vliegverkeer (in zuidelijke richting) in Uitgeest: Met mooi weer de hele dag de deuren dicht en niet in de tuin kunnen zitten. Meestal verlaat ik mijn huis.”

Een bewoner

“Welke bocht? Welke dorpskern? Wij wonen in de Koog en wij ervaren zeer veel overlast. De bocht die genomen wordt, eindigt bij de A9. Dat lijkt een soort natuurlijke landingsbaan. Gedurende de bocht erheen horen wij de vliegtuigen. Gebeurt ook heel vaak met gierende motoren en ze vliegen laag. Ze komen ook nog steeds over ons huis gevlogen. Schiphol heeft een andere beleving van het concept nacht. Vooral ‘s nachts gaan er veel vrachtvliegtuigen over. Maar dat tijdstip hoort geloof ik niet bij de nacht, hoewel ik dan wel probeer te slapen. 

Als je wilt klagen bij het bewonersaanspreekpunt van Schiphol dan is de aanwijzing dat je dat maar één keer per maand moet doen. Als je vaker overlast meldt, word je gezien als veel klager en worden je meldingen niet meer meegenomen. 

En dat terwijl wij dagelijks overlast hebben als de wind uit de zuidwestelijke hoek komt. Ik vind het vooral jammer, dat je woongenot zo heeft te lijden onder het lawaai zonder dat je daar ooit zelf een keuze voor hebt gemaakt.

Alle protesten tegen de Polderbaan hebben uiteindelijk helemaal geen zin gehad. Tijdens de coronacrisis hebben wij weer eens ervaren hoe het was in Uitgeest.

Toen ik hier kwam wonen was er veel meer rust. Dus het antwoord op de vraag of wij minder overlast hebben nu - eindelijk - de bocht om Uitgeest ingezet wordt, is een duidelijke NEE. In elk geval niet in de Koog waar ik woon.”

Michelle Lamers