Veteranen boos, vervolg van voorpagina

"In een democratie moet je kunnen demonstreren en protesteren. Maar veel ouderen die ik gesproken heb en ook de veteranen zijn van mening, dat je wel respect moet tonen voor onze vlag. Daarom hebben we op diverse plaatsen in de gemeente de vlaggen weggehaald.”

Sympathisanten

Een mini-enquête bij diverse boeren in de omgeving gaf Rick een duidelijk beeld. “Die boeren vertelden mij, dat ze er niets mee te maken hadden en het druk genoeg hebben met hun bedrijf. Het lijkt er op dat sympathisanten uit de omgeving aan het werk zijn gegaan om de vlaggen op te hangen.” Op de vraag of een hoogwerker is ingezet bij het verwijderen van de vlaggen moet Rick even lachen. “Welnee, als militair kun je prima in een lantaarnpaal klimmen.”

Wie maandag Uitgeest binnen reed, zag weer volop de omgekeerde driekleur gestreken en gewassen aan lantaarnpalen op diverse plekken in de wind wapperen als teken van het boerenprotest. Daarmee was de actie van de veteranen ingehaald.

Barbara van der Horst van de BUCH (gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo) laat weten, dat na maandag 15 augustus door de gemeente begonnen wordt met het weghalen van de vlaggen. “We beginnen daarmee op plekken waar vlaggen bij loswaaien gevaar kunnen opleveren voor het verkeer.”


(*Rick is nog in actieve dienst bij defensie en wil liever niet met zijn echte naam in de krant. Bij de redactie zijn naam en adres bekend).