Links staat Frieda Hiltemann met Mandy van Mourick.
Links staat Frieda Hiltemann met Mandy van Mourick. (Foto: Aangeleverd)

2e studiekans werknemers Noppes en RataPlan

IJMOND - Volwassenen die tijdens hun reguliere schooltijd geen diploma hebben kunnen halen, alsnog begeleiden naar een mbo-diploma; dat is de kern van een nieuw onderwijsproject van het Horizon College en de kringloopwinkels RataPlan en Noppes.

Handen ineengeslagen

De twee sociale ondernemingen hebben de handen ineengeslagen om hun medewerkers gezamenlijk te scholen. Het is uniek dat twee concurrerende ondernemingen dit doen. De mbo-opleiding wordt aangeboden bij Noppes in Beverwijk en RataPlan in Hoorn. 

De drempel om op een schoollocatie les te krijgen, wordt hiermee weggenomen. In totaal worden 25 volwassen medewerkers van de kringloopwinkels opgeleid tot servicemedewerker of retailmedewerker. De sociale ondernemingen hebben vestigingen in de gehele regio Noord-Holland; van Den Helder tot Purmerend en van Grootebroek tot Haarlem. Er zijn uiteenlopende redenen waarom volwassenen in het verleden geen (vervolg)diploma hebben gehaald. In een tijd waarin een leven lang ontwikkelen steeds belangrijker wordt, krijgen zij alsnog de kans om het felbegeerde papiertje te behalen. 


Mandy van Mourick (30) is één van hen. ''Ik heb de praktijkschool gedaan en kon me destijds niet goed concentreren in een grote groep. Ik had moeite met taal en rekenen. Van de praktijkschool heb ik alleen een getuigschrift en ben ik gaan werken. Maar naarmate ik ouder werd, wilde ik toch graag een diploma halen. Je komt er verder mee en het is belangrijk voor mijn zelfvertrouwen.''

De deelnemende studenten zijn werkzaam bij de verschillende vestigingen van RataPlan en Noppes. Roland Heijnen is directeur van Noppes. Hij licht het initiatief, mede namens RataPlan, toe: ''Met deze samenwerking investeren wij in de mens en streven we naar een inclusieve arbeidsontwikkeling in de regio.''


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding