Jean-Paul van Leeuwen weet dat hij kan rekenen op de steun van zijn makkers. "De defensie vormt een hecht collectief." (foto:Harry Noordhof)
Jean-Paul van Leeuwen weet dat hij kan rekenen op de steun van zijn makkers. "De defensie vormt een hecht collectief." (foto:Harry Noordhof) (Foto: )

Jean-Paul van Leeuwen debuteert in Arena

Algemeen

“Ze denken toch niet, dat die Ajaxieden winnen?” Deze gewaagde opmerking komt van de Vlaardingse Excelsior M-doelman Jean-Paul van Leeuwen. De Amsterdammers zijn donderdag de volgende tegenstander in het KNVB-bekertoernooi. Om aansluitend met een ”de kans, dat dat gebeurt is niet zo groot” zijn overmoed meteen te relativeren.

Door Gerard S. Verver

Het neemt niet weg, dat de tweede divisieclub met zijn spectaculaire winst op Emmen, waarmee het de achtste finale van het toernooi om de KNVB Beker bereikte, een ‘wereldprestatie’ leverde. “Vraagt ESPN me na afloop wie ik als volgende tegenstander zou kiezen. Zeg ik: liever Ajax dan Feyenoord”, grapt Van Leeuwen (28), die als zesjarige bij het opgeheven Schiedamse DRGS begon en drie jaar later de overstap naar Sparta maakte. “Dat was de goden verzoeken.” Het was even schrikken en slikken toen de naam Ajax zich vervolgens werkelijk aandiende. “Niet eens als thuiswedstrijd. Uit in de Arena.”

In hun bagage nemen ze donderdag wel de ervaring mee, die ze overhielden aan het duel in Drenthe. “Emmen is wel een team, dat tegen de onderkant van de eredivisie aanleunt. We hebben daar echt een teamprestatie geleverd. Niet door de bus op de zestien te parkeren. Doe je dat, dan loop je alleen maar tegen te houden en is het wachten op hun doelpunt.”

Ajax won in de vierde ronde van het bekertoernooi met 4-0 van het in de derde divisie spelende Barendrecht. Van Leeuwen, die op het Vlaardingse Schoutplein zijn Life Personal Training-sportschool runt, laat zich niet gek maken en voelt geen extra druk. “Het is de vraag welke elf Ajax gaat opstellen. Als het een versterkt Jong Ajax wordt, is de klus overigens niet minder groot. We gaan, net als tegen Emmen, zeker niet in de defensieve modus. We willen er een wedstrijd van maken. Hoe? Vind je het erg als ik daarover niet uit de school klap?”