Saskia Kroes zoekt oud-zorgprofessionals die tijdens de coronacrisis kunnen inspringen.
Saskia Kroes zoekt oud-zorgprofessionals die tijdens de coronacrisis kunnen inspringen. ((Foto: Linda Hemmes))

Bij een zorgreservist is altijd het zorg hart blijven kloppen

Algemeen

Uit betrokkenheid hebben veel voormalige zorgmedewerkers zich gemeld als stand-by. In deze regio zijn het er tientallen, maar er zijn er nog veel meer nodig. Saskia Kroes-van Witzenburg doet een hartstochtelijke oproep.

Door Kor Kegel

Stand-by? Er is een beter en mooier woord voor, namelijk: zorgreservist. Je bent zorgreservist als je een niet-praktiserend zorgprofessional bent en bereid bent in te springen in crisissituaties. Het kan zijn dat je gepensioneerd bent of nu in een andere sector werkt. “Als jouw zorghart altijd is blijven kloppen en je oproepbaar kunt zijn wanneer er crisis is bij jou in de regio, meld je dan aan!”, zegt Saskia Kroes.
De geboren en getogen Vlaardingse werkt als communitymanager bij de Nationale Zorgreserve. Dat is een programma van Stichting Extra ZorgSamen, gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
“Wij organiseren tijdens crisis extra capaciteit in de zorg”, zegt Saskia Kroes. “Dat doen we met behulp van oud-zorgprofessionals. Zo hebben we de afgelopen maanden zorgreservisten ingezet op beide locaties van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, bij zorginstelling Aafje die van Rotterdam tot Dordrecht actief is, en ook bij verpleeghuizen en andere zorgorganisaties.

Misschien zie je zorgreservisten wel langskomen op televisie of in de krant.”
Zorgreservist Annemieke Ooyen: “Het is zo fijn om een steun in de rug te zijn voor de zorgmedewerkers en aandacht te kunnen geven aan de patiënten.”

De zorgreservisten geven verlichting en steun daar waar het zo hard nodig is. “Het is net als fietsen”, zegt een zorgreservist. “Fietsen verleer je nooit. Na een paar uur werken in de zorg voelt het weer zo goed en vertrouwd, dat je niet merkt dat je jaren geleden uit het vak bent gestapt.”

Saskia Kroes – ze woont nog altijd in Vlaardingen – is van huis uit verpleegkundige. “Ik ben echt trots op mijn werk en mijn vak. Maar ik vind het net zo belangrijk om weer meer reservisten in de zorg in te zetten. We hebben er in deze regio al tientallen, maar we zijn op zoek naar veel meer, nu zeker bij de coronacrisis, maar ook daarna.”

De Nationale Zorgreserve bouwt regionale community’s van zorgprofessionals in de veiligheidsregio’s die klaar staan in crisistijd. De laatste maanden hebben 130 zorgorganisaties contact gezocht met de Nationale Zorgreserve. Bij 77 zorgorganisaties hebben zorgreservisten voor een korte periode crisisinzet kunnen doen.

Een zorgreservist moet ooit een diploma voor verpleegkundige, verpleegkundig specialist, medisch hulpverlener of verzorgende in de individuele gezondheidszorg hebben gehaald en ervaring hebben opgedaan in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis, in de wijk, de GGZ of de gehandicaptenzorg.

Wie interesse heeft, kan zich inschrijven via de website www.nationalezorgreserve.nl en zal binnen 48 uur een reactie krijgen.