'Het is voor kinderen heel uitdagend om tussen en in dat afval te grasduinen", weten ouders en de schoolleiding van Samen Wijs. "Die containers moeten er weg." (foto: UWM/gsv)
'Het is voor kinderen heel uitdagend om tussen en in dat afval te grasduinen", weten ouders en de schoolleiding van Samen Wijs. "Die containers moeten er weg." (foto: UWM/gsv) (Foto: )

Klagen bij gemeente en Irado helpt niet: ‘Haal die containers weg’

Algemeen

“Zo kan het niet langer”. Leerkrachten van basisschool Samen Wijs en ouders van leerlingen klagen al geruime tijd steen en been over de rotzooi, die zich regelmatig bij de pal voor het schoolplein geplaatste vuilniscontainers ophoopt. 

“Doe er wat aan”, is de smeekbede, die bij de gemeente en Irado wordt neergelegd. Vooralsnog zonder het gewenste resultaat. “De containers zijn dikwijls overvol. Het zorgt voor smerige, onhygiënische en gevaarlijke toestanden”, schetst één van de ouders (naam bij de redactie bekend). “Dan liggen er groenteresten, schillen, scherpe voorwerpen”. Het stadhuis en de afvalverwerker geven echter, volgens haar, niet-thuis. “De troep wordt, na een telefoontje. tussentijds geruimd, maar we willen een structurele oplossing. Die containers moeten daar weg.” Bij schooldirecteur Hiske de Koning levert het eveneens ergernis en bijna dagelijks contact met de gemeente, Buitenlijn of Handhaving op. “We spreken,steeds alle partijen aan, die er invloed op uit kunnen oefenen. Dan wordt het opgeruimd, maar er wordt niet gehandhaafd.” Ouders zijn bezorgd over de veiligheid. “Soms staan er stoelen. Lekker om te klimmen. En liggen er etensresten, waarover ze kunnen uitglijden”,. 

“De situatie is ons bekend”, reageert een gemeentelijk woordvoerder. “Zolang er inwoners zaken naast containers plaatsen, is die overlast er helaas. We hebben de directeur van de school aangeboden met elkaar in contact te blijven” (GSV).

.