Naast de fraai opgemaakte boten speelt ook de muziek een belangrijke rol bij het Varend Corso. De Vlaardingse muziekband de Haringkoppen is een graag geziene gast bij dit evenement. Foto: Peter Spek
Naast de fraai opgemaakte boten speelt ook de muziek een belangrijke rol bij het Varend Corso. De Vlaardingse muziekband de Haringkoppen is een graag geziene gast bij dit evenement. Foto: Peter Spek (Foto: )

Tienduizenden Vlaardingers langs de Vlaardinger Vaart bij Varend Corso

Het Varend Corso komt weer naar Vlaardingen, als op vrijdag 24 juni de coronamaatregelen dat dan toelaten, kunnen op die dag tienduizenden Vlaardingers langs de Vlaardinger Vaart genieten van de pracht en praal van dit bloemen- en fruitcorso.

Door Peter Spek

De gemeente Vlaardingen heeft hiervoor weer een subsidie gegeven aan de organisatie om de boten de haringstad aan te doen. In 2018 deed het Varend Corso Vlaardingen voor de laatste keer aan met in de parade een boot in het teken van de Slag bij Vlaardingen. De afgelopen twee jaar werd het corso noodgedwongen geannuleerd of op een andere kleine schaal georganiseerd. Dit jaar is het programma met een dag verlengd. Het Varend Corso doet nu ook het centrum van Den Haag aan en wordt al sinds 1998 als etalage van de Westlandse sierteelt en glastuinbouw beschouwd. Op traditionele schuiten en zeilende Westlanders genieten tienduizenden mensen van het bloemenspektakel op het water. Het thema van dit jaar is It's Showtime. Traditiegetrouw trekt het Varend Corso veel publiek langs de oevers van de Vlaardinger Vaart. En het is altijd de moeite waard de campingstoeltjes mee te nemen van huis om de fraai opgemaakte boten te bekijken. Ook de muziek speelt in de parade een belangrijke rol en geeft het Varend Corso een vrolijke uitstraling. Het bijzondere voor de Vlaardingse fans is het feit, dat de boten tweemaal voorbij komen. Vanuit Schipluiden vaart de stoet naar Vlaardingen en keert ter hoogte van de aanlegsteigers van het sportcentrum Polderpoort. Onlangs werden alle Nederlandse bloemencorso's, waaronder Varend Corso Westland, toegevoegd aan de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed.