Als er zich geen financiele 'verrassingen' meer aandienen spelen de korf- en handballers van Twist in het seizoen 2023/2024 eindelijk in deze hal. (foto :PR)
Als er zich geen financiele 'verrassingen' meer aandienen spelen de korf- en handballers van Twist in het seizoen 2023/2024 eindelijk in deze hal. (foto :PR) (Foto: )

Sporthal weer 1,6 miljoen duurder

Algemeen

“Met het mes op de keel”, zoals Stefanie Sonneveld (PvdA) en Erik van Pienbroek (CU/SGP) het noemden, ging de raadscommissie donderdag unaniem akkoord met een extra krediet van 1,6 miljoen voor de bouw van de sporthal aan de Claudius Civilislaan.

door Gerard S. Verver

De bouwkosten bleken namelijk opnieuw hoger uit te vallen, dan de gereserveerde bijna negen miljoen. Dat was al drie miljoen meer dan de in 2017 in de meerjarenbegroting opgenomen 6.130.000 euro. Daar was in 2019 1.350.000 euro als extra krediet aan toegevoegd plus de bij de bouw van de Erasmushal aan Plein West overgebleven 1.386.000 euro.

Dat was opnieuw niet voldoende om een aannemer te vinden, die de bouw voor zijn rekening wilde nemen. De offertes noemen nu, mede door de oplopende materiaalkosten, bedragen van ruim 9,2 miljoen exclusief BTW. Daarmee komen de kosten van de bouw ruim vier miljoen hoger uit dan in 2017 werd begroot. “Een absurd bedrag”, noemt wethouder Ivana Somers het, “maar het is geen optie om nu de stekker eruit te trekken.”

Somers bleef het antwoord schuldig op de vraag, waarom de bouw niet, zoals gepland, meteen na de opening van de Erasmushal in januari 2020, was gestart. Ook kon ze niet duidelijk maken wat de oorzaak van die ellenlange vertraging was met het steeds overschrijden van het budget als gevolg. “Dat moeten we dan maar eens uitzoeken”, hintte Frans Hoogendijk (ONS Vlaardingen) richting een ‘parlementair’ onderzoek.

‘Dan kan vrijdag 13 mei opdracht de deur uit’

“Deze procedure verdient de schoonheidsprijs niet”, mopperde Marco van Unen (Stadsbelangen). “Nu snel aan de slag.” Dat vonden zijn collega’s dus ook. Het komt 12 mei als ‘hamerstuk’ op de agenda van de gemeenteraad. “Dan kan op vrijdag 13 mei de opdracht de deur uit”, was de opdracht aan Somers.

Voorafgaande aan de vergadering mocht het door het uitstel van de bouw en het wegvallen van de Westhalhal zwaar gedupeerde SC Twist op het Sprekersplein duidelijk maken welke pijnlijke situatie het ontbreken van een sporthal (en vervolgens ook nog eens het uitblijven van de beloofde blaashal) had opgeleverd. “De mensen van onze technische commissie zijn in de afgelopen maanden uren en dagen bezig geweest om onderdak te zoeken. We reisden zelfs naar Rijswijk en Brabant. Dat kan toch niet.”