Een onderdeel van het Duitse luchtafweergeschut bij de latere A20. Op de achtergrond zijn de twee kerktoren van Maasland te zien. (Foto: Collectie Gertjan van de Velden; Stadsarchief Vlaardingen)
Een onderdeel van het Duitse luchtafweergeschut bij de latere A20. Op de achtergrond zijn de twee kerktoren van Maasland te zien. (Foto: Collectie Gertjan van de Velden; Stadsarchief Vlaardingen)

Wie heeft verhalen over het Duitse luchtafweergeschut?

Ruben Olsthoorn, student archeologie aan de hogeschool Saxion in Deventer, is voor het Stadsarchief Vlaardingen op zoek naar Vlaardingers die verhalen hebben over het Duitse luchtafweergeschut. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben in Vlaardingen rondom de stad verscheidene Duitse luchtafweerstellingen gestaan. Een rond betonnen fundament bij Rondom West in de Westwijk is het enige object dat hiervan nog zichtbaar is. Verder is een deel van een Duitse tankgracht overgebleven, eveneens bij de Westwijk.
Ruben Olsthoorn doet het onderzoek voor het Stadsarchief als afstudeerproject. Hij komt graag in contact met Vlaardingers die verhalen hebben over het Duitse luchtafweer en de tankgracht. Misschien hebben ze wel als kind met de Duitsers bij de batterij gesproken? Of hebben ze moeten werken bij de aanleg van de stellingen en de tankgracht? Herinneren zij zich nog verhalen van hun ouders hierover? Wat kunnen ze vertellen over het bulderen van de kanonnen als de geallieerde vliegtuigen overvlogen? Hebben ze op straat nog granaatscherven opgeraapt? Vlaardingers met verhalen worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Ruben Olsthoorn. Dat kan door een e-mail te sturen naar ruben.olsthoorn98@gmail.com.
Olsthoorn zoekt verder ook in het Stadsarchief Vlaardingen naar informatie over de Duitse kanonnen. Wat vermeldt het politiearchief over de luchtafweerbatterij? Het onderzoek gebeurt in opdracht van de gemeente. De verzamelde verhalen worden verwerkt in de afstudeerscriptie van Olsthoorn. Daarnaast kan de informatie uit de verhalen worden gebruikt voor de site www.geschiedenisvanvlaardingen.nl en voor informatieborden in het Krabbepark.